zzbo

ZZBO, de Zaanse Zieken- en BejaardenOmroep, werd in maart 1965 opgericht door Jan Belier jr., H. Termaten en C. Hille. Enthousiaste jongelui die bewoners en patiënten van de Zaanse bejaardencentra en ziekenhuizen wilden bereiken met op hen afgestemde radioprogramma’s.

Op 22 december 1965 werd de stichting ZZBO opgericht. Met welwillende steun van wethouder Harry Esserplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEsser, Harry

Zaandam, 1917 - Zaandam, 7 augustus 1980 Harry Esser 1917-1980 Henri Jacobus (Harry) Esser, gehuwd met Helena Margaretha Leentje Vergouw (1915-2006), KVP-Wethouder van Zaandam van 1964 tot 1969 en van Zaanstad (PPR) van 1974 tot 1978. Esser, een fabrieksarbeider die via de Katholieke Arbeidersbeweging op de
kreeg de ZZBO beschikking over Dampad 25, pal boven snackbar Buter. 23 april 1966 kon de studio in gebruik worden genomen. Voor de financiering van de activiteiten is de ZZBO afhankelijk van subsidies en donaties.

In het katholieke Sint Jan-ziekenhuis draaide de geestelijk verzorger echter iedere zaterdagavond platen voor de patiënten, behoefte dat uit handen te geven had hij niet. In het gemeentelijke ziekenhuis was het technisch onmogelijk programma’s uit te zenden. Daarom zocht Jan Belier contact met de bejaardenhuizen; in De Rozenboom was het mogelijk een bandrecorder op een bestaande lijnverbinding aan te sluiten. Alle bewoners konden de ZZBO nu horen.

Daarop verzorgde de ZZBO ook uitzendingen voor de bejaardencentra Oostererf, Mennistenerf en het Diaconie Rusthuis. November 1967 werd rechtstreeks uitgezonden vanuit een studioruimte in een ruime kelder van het nieuwe Juliana-streekziekenhuis, de ZZBO verdiende vanaf dat moment het predikaat ziekenhuisomroep.

Televisie-uitzendingen behoorden, vanaf 1976 vanuit een eigen stek in de tuin van het Johannes-ziekenhuis, tevens tot het takenpakket. Een special over de sluiting van station Hembrug en de laatste trein die daar overheen reed werd in 1982 uitgezonden. Dam-tot-Damloop, Koninginnedag en de Kinderboerderij vormden jaarlijks terugkerende items. In 1982 werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een vier uur durende radio-uitzending verzorgd die via de kabel in de Zaanse huiskamers te beluisteren viel.

De Radio- en T.V. Studio aan de Bloemgracht 62 met 542 m2 vloeroppervlak werd, als gevolg van de verkoop van het Johannes-ziekenhuis, op 1 maart 1986 betrokken. ANP-nieuwslezer Marc van Amstel deed hier zijn eerste ervaringen als radiomaker bij de ZZBO op.

Vanaf half oktober 1987 was ook radio Zaanstad enkele uren per week te beluisteren. Uitzendingen werden destijds mogelijk gemaakt door de Zaanse Zieken en Bejaarden Omroep waar veel kennis en mogelijkheden om goede programma's te maken paraat was. De SOZ betaalde de ZZBO voor de levering van programma's. Het geld hiervoor werd verkregen door subsidie van de gemeente. In datzelfde jaar ging de SOZ in onderhandeling met de ZZBO, de vergoeding die de ZZBO voor haar programma's kreeg, zou te hoog zijn. De SOZ wilde geld besparen om een eigen studio te bouwen. In 1990 betrok de SOZ een eigen studio, waarmee afhankelijk van de ZZBO niet meer aan de orde was. De gemeente verschafte de ruimte, KabelTV Zaanstad, gaf apparatuur in bruikleen.

In 1993 wederom een verhuizing, nu naar het souterrain, ook wel de begane grond van het zusterhuis van Ziekenhuis De Heel, waar 60 medewerkers de uitzendingen verzordgen. In 1994 werd de service uitgebreid met de ZZBO-kabelkrant. Belangrijk was de Oecumenische zondagochtend-kerkdienst die live werd uitgezonden in het ziekenhuis. De kerkdienst kwam, evenals de uitzending ervan, later te vervallen.

Binnen ZZBO gingen stemmen op een fusie met SOZ aan te gaan; een aantal medewerkers was fel gekant tegen het plan. Er was veel geld nodig voor weer een verhuizing en dat ontbrak. Later zou oprichter Jan Belier in Dagblad Zaanstreek van 10 oktober 2017 concluderen dat de houdbaarheidsdatum van de ZZBO was verstreken.

De ZZBO kreeg vervolgens onderdak gekregen in de studio van Zaanradio, Molenwerf 42, naast buurthuis de Vuister. Vandaar uit worden nog enkele activiteiten voortgezet. „De ZZBO heeft zichzelf enkele keren opnieuw moe- ten uitvinden“, zegt voorzitter Christiaan Homburg in Dagblad Zaanstreek van 10 oktober 2017. De ZZBO is niet meer primair gericht op zieken en bejaarden; niet op de radio, maar via regionale televisie.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zzbo.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)