's-Gravenhage, 30 maart 1822 - Zaandam, 23 september 1869

Bouwkundige, in 1849 benoemd tot stadsarchitect van Zaandam. Ludovicus Johannes Immink heeft in de twintig jaar dat hij in de Zaanstreek werkzaam was een duidelijk stempel gezet op de toenmalige bouwkundige ontwikkeling. Naar de geest van de tijd ontwierp hij over het algemeen brede stenen panden van twee tot drie verdiepingen, gedekt met flauw hellende tentdaken. Soms was de kamerhoogte op de begane grond kleiner dan die der daarboven gelegen verdiepingen Westzijde 24 en 28 Zaandam.

Zijn bekendste bouwwerk is het pand Westzijde 39 uit 1866, als woonhuis ontworpen voor de familie Corver van Wessem, rond 1990 gerestaureerd en achtereenvolgens in gebruik genomen door onder andere de Kamer van Koophandel, Stichting De Zienagoog tentoonstellingsruimte / kunstuitleen en de Turks-Nederlandse kliniek Viva Medicana.

Andere gebouwen van Imminks hand zijn het Luthers Weeshuis aan de Vinkenstraat 36 uit 1861, het voormalige pand Westzijde/hoek Ruijterveer uit 1865 waarin ooit de Hogere Burger School was gevestigd, de consistorie van de Westzijder- of Bullekerk, het enorme pand Dam 2, de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht nr. 40 en de vroegere Doopsgezinde Vermaning, Oostzijde 86, bekend als De Doofpot.

Lees en bekijk meer over het werk van stadsarchitect Immink op de website het Zaans Industrieel Erfgoed.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/immink.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)