van_de_zaan_gezien

Documentaire over de teloorgang van de Zaanse Familiebedrijven. De basis voor dit project werd gevormd door een nooit uitgezonden IKON-film uit 1982. Voor de film werd een boottocht over de Zaan gemaakt, waarbij Klaas Kingma vertelde over de bedrijven en de industrieën langs de Zaan. De film werd nooit uitgezonden, maar werd in 2003 uitgebracht op DVD.

Geïnspireerd door het succes hiervan besloot Ot Louw in 2005 dezelfde boottocht te maken. De verteller Klaas Kingma was al overleden en er werden drie met de materie bekende Zaankanters aangetrokken die over de Zaanse industriële historie konden vertellen.

  • Willem Kakes, oud-directeur van bouwbedrijf Kakes en voormalig brandweercommandant nam het Zaandamse deel voornamelijk voor zijn rekening
  • Leen Amons, directeur van cargadoorsbedrijf Amons, kenner van Koog en Zaandijk.
  • Bouwe Postmus , groeide op in Wormerveer, was docent Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en in zijn vrije tijd preker bij de Doopsgezinde kerk.

In de zomer van 2005 werd met de sleepboot Avanti van Leo Dekker dezelfde boottocht gemaakt als 23 jaar eerder, met de drie Zaankanters als vertellers aan boord. De documentaire liet zowel in positieve als in negatieve zin zien wat er allemaal was veranderd sinds de oorspronkelijke film. Ook is oude Bernardbrug vastgelegd, vlak voordat deze werd gesloopt en vervangen door een nieuwe.

De verfilming van deze boottocht -van de Wilhelminasluis tot aan het Poelsluissie bij het Zwet - leidde uiteindelijk tot een 67 minuten durend document, vol anekdotes en verrijkt met bijna 300 oude foto's en oud filmmateriaal van collega's uit vroeger tijden, beschikbaar gesteld door het Gemeentearchief Zaanstad. De maker Ot Louw, zelf geboren en getogen in Koog aan de Zaan, heeft een half jaar aan de film gemonteerd en deze van muziek voorzien, die speciaal hiervoor gecomponeerd is door Frans Tunderman. Camera en geluid waren voor rekening van de bekende natuurfilmers Jan Musch en Tijs Tinbergen.

  • van_de_zaan_gezien.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/06/12 11:22
  • door jan