Pand aan de Lagedijk te Zaandijk, binnendijks in het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek, thans in gebruik als kantoor van vereniging De Zaansche Molen. Vóór het Weefhuis ligt de Beeldentuin. Het pand dateert uit de 17e eeuw en stond aanvankelijk bekend als het Overhuis. Het was oorspronkelijk een pakhuis, behorend bij een pand aan de Zaanzijde. Meerdere personen hadden parten van het Overhuis in hun bezit.

De naam Weefhuis duikt in geschriften uit de eerste helft van de 18e eeuw op. Onbekend is hoe deze naam ontstond; in Zaandijk is een zeilmakerij geweest, maar niet bekend is waar. Mogelijk was er een harenmakerij. Het Weefhuis werd naderhand voor bewoning geschikt gemaakt en was onder meer in bezit van de Zaanse geschiedschrijvers Jacob Honig Janzs Jr en Gerrit Jan Honig .

Na de Tweede Wereldoorlog kocht de gemeente Zaandijk het pand. Het diende enige tijd als cultureel centrum vóór de oprichting van Stichting de Zienagoog. Het Weefhuis biedt gebruikers anno 2018 een aantrekkelijke plek voor een scala van activiteiten, zoals exposities, culturele activiteiten, vergaderingen, cursussen, trainingen of verenigingsavonden. Voor een overzicht van recente activiteiten en mogelijkheden bezoekt u de website van het Weefhuis.

  • weefhuis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/06/15 11:32
  • door kelvin