Zaandam 6 juni 1912 - Zaandam 15 maart 1980

Jacob Willem (Jaap) van Sante, auteur van “Het dagverhaal van Aafje Gijsen 1773-1775” (Wormerveer 1986) en samensteller van de registers van een tiental naoorlogse boeken over de Zaanstreek. Van Sante, leraar wiskunde aan het Zaanlands Lyceum, werd vooral bekend door zijn zeer uitgebreide toelichting op het dagverhaal van de 18e-eeuwse Doopsgezinde burgerdochter Aafje Gijsen. Dankzij de zeer uitgebreide genealogische gegevens en de registers werd dit boek een veel gebruikt naslagwerk voor stamboomonderzoekers.

Van Sante was al kort na de oorlog begonnen met zijn onderzoek. Als redactielid van maandblad De Zaende was hij verantwoordelijk voor de drukproevencorrectie en het samenstellen van de registers die hij op kleine kaartjes maakte en na publicatie bewaarde. Dezelfde werkwijze hanteerde hij bij het samenstellen van de registers van onder meer het tweede deel van de Historische Studiën van Sipke Lootsma van Duizend Zaanse Molens van Boersma en de Gulden Bijkorf van Gerrit Jan Honig.

Zo kreeg hij een geweldige ingang op de Zaanse streekgeschiedenis, die uiteindelijk het Dagverhaal van Aafje Gijsen zou opleveren. Zijn volledige kaartsysteem en enkele andere ingangen op bronmateriaal droeg hij in 1989 over aan het Gemeentearchief Zaanstad. Tussen 1952 en 1968 was hij bibliothecaris van de Zaanlandsche Oudheidkamer. In 1990 kreeg hij de Cultuurprijs van Zaanstad.

Zie ook: Dagboeken journaals en Jo Daan

Externe link:

Website familie Schenk: Het dagverhaal van Aafje Gijsen

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sante.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/22 13:20
  • door 88.99.0.249