waagmeester

Zaandam, 1 mei 1912 - Zaandam, 3 oktober 1985

Dirk Jan Waagmeester, Architect BNA, werd opgeleid op het bureau van aannemer Kakes te Zaandam en was later hoofd van het bouwbureau van Ford-Nederland. In 1953 vestigde hij zich als particulier architect; in 1967 associeerde hij zich met BNA-architect Paul de Vletter. Behalve enkele honderden particuliere woningen en bungalows realiseerde Waagmeester's bureau een grote productie in industriële gebouwen en panden voor kerkelijke en onderwijskundige groeperingen.

Van de ruim 25 fabrieksgebouwen kan het gebouwencomplex van Schoemaker nabij Haaldersbroek worden genoemd. Voor de grootwinkelbedrijven Simon de Wit en Ahold werden circa 60 vestigingen gebouwd of gerenoveerd, waaronder supermarkten in de Zaanstreek. Als bejaardencentra kwamen tot stand De Amandelbloesem te Wormerveer, Geesterheem in Uitgeest, Erica in Schoorl, en De Haemstede in Bergen. Uitvaartcentra werden gebouwd in Zaandam en Wormerveer.

Voor gereformeerde kerkgenootschappen werden gebouwd Pro Rege te Koog, de Vredekerk in Krommenie en Het Lichtschip in Zaandam. In de loop der jaren kwamen ruim 60 schoolgebouwen tot stand voor kleuter-, geïntegreerd, basis- en voortgezet onderwijs te Zaandam, Koog, Wormer, Amsterdam, Alkmaar en Heerhugowaard.

In de Zaanstreek werden drie bankgebouwen gerealiseerd, de ABN te Zaandam, de Raiffeissenbank te Wormerveer en Zaandijk, alsmede de volgende kantoorgebouwen: De Typhoon, Ziekenfonds Zaanland, FNV, nieuwbouw Vezeno aan de Stationsstraat, Schoemaker, Kantoorboekhandel Blees, allen te Zaandam, alsmede het voormalig Polderhuis later Van Lanschot) te Koog aan de Zaan.

  • waagmeester.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/02/05 10:04
  • door zaanlander