Hille, Rinus
(Koog aan de Zaan, 16 januari 1913 - Wormerveer, 29 november 1976)
Marinus Jacobus (Rinus) Hille, wethouder en loco-burgemeester (PvdA) van Zaandam, laatste burgemeester van Wormerveer, lid van Provinciale Staten en lid van de gemeenteraad van Zaanstad. Rinus Hille was één van de bijzondere voorbeelden van emancipatie door de arbeidersbeweging. Hij kwam uit een arbeidersgezin, doorliep alleen de lagere school en ging werken als tuinman. Door zelfstudie wist hij zich te ontwikkelen.
Zijn eerste politieke vorming onderging hij in de Arbeiders Jeugd Centraleplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigArbeiders Jeugd Centrale (AJC)
Zelfstandige jeugdbeweging, opgericht door de SDAP, met financiële steun van het NVV. Direct na de oprichting van de landelijke AJC, in maart 1918, werden er in de Zaanstreek afdelingen opgericht en werden leden van de Jeugd Centrale actief, aanvankelijk onder toezicht en met hulp van het NVV en de SDAP, en later meer en meer als zelfstandige jeugdbeweging. Er ontstonden twee Zaanse afdelingen. In het café van Klein te Assendelft werd de afdeling Noord opgericht,…. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Hille in conflict met de Duitsers. Nadat hij had geageerd tegen het wijzigen van enkele straatnamen werd hij gearresteerd. Hij was in totaal negen maanden gedetineerd in de Amsterdamse Weteringschans en Het Oranjehotel in Scheveningen. Na zijn straf te hebben uitgezeten raakte hij betrokken bij het verzet; hij sloot zich aan bij de Parool-groep.
Na de oorlog trad hij toe tot de noodraad van Zaandam en in november 1945 werd hij benoemd tot wethouder voor de SDAPplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSDAP
Sociaal Democratische Arbeiders Partij, 1894 - 1947
Na het Groninger congres van 1893 verlegde de hoofdstroom van het democratisch socialisme in Nederland zich naar een nieuw opgerichte partij: de door onder meer Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) in 1894 opgerichte Sociaal Democratische Arbeiders Partij, SDAP. De Socialistenbond ging in 1899 in deze partij op. In de Zaanstreek heeft, meer en langer dan elders, het idealistische, opstandige en anarchistische karakter van het vroege SDB s…, later PvdA, van Zaandam, hetgeen hij tot zijn benoeming tot burgemeester van Wormerveer in 1968 zou blijven. Hij was in die periode loco-burgemeester onder vier verschillende burgemeesters. Na het overlijden van burgemeester Isaac Baartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBaart, Isaäc
Leiden, 9 februari 1914 - Zaandam, 17 oktober 1967
Burgemeester van Zaandam van april 1966 tot oktober 1967. Isaäc Baart werd geboren te Leiden, als 15-jarige jongen trad hij in dienst bij de Algemene Nederlandse Metaalbewerkers Bond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij op het hoofdkantoor van de Verenigde Blikfabrieken te Amsterdam; na de oorlog keerde hij terug in het vakverenigingswerk. Hij werd in 1953 secretaris van de inmiddels omgedoopte Algemene Nederlandse Metaal B… solliciteerde hij naar het burgemeestersambt van Zaandam, maar hij was kansloos, aangezien de raad beslist een niet-Zaankanter wilde. Kort daarna koos de raad van Wormerveer unaniem voor Hille als burgemeester. Onder zijn burgemeesterschap besloot deze raad, als eerste in Nederland, dat personen op de publieke tribune spreekrecht moesten krijgen.
Na de samenvoeging tot Zaanstad werd Hille in de raad van deze nieuwe gemeente gekozen. Tegelijkertijd was hij sinds 1970 lid van Provinciale Staten. Hij bleef raads- en Statenlid tot zijn dood. Hille werd als enige Zaankanter tot ereburgerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEreburgers
Personen die op grond van bijzondere verdiensten door de verschillende Zaangemeenten werden onderscheiden met een erepenning en dientengevolge in het spraakgebruik 'ereburger' werden genoemd.
De in 1974 gevormde gemeente Zaanstad wijkt wat dit betreft af; deze gemeente maakt een duidelijk onderscheid tussen het toekennen van de erepenning en het ereburgerschap. Slechts vier personen van twee voormalige gemeentes Zaandam en Wormerveer benoemd, wegens zijn politieke activiteiten, maar vooral vanwege zijn bestuurlijke verdiensten. Hij had zitting in vele tientallen besturen en was mede-oprichter van de Volksmuziekschool. Hille was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg postuum van de staat Israël de Yad Vashem-orde voor zijn verzetsverleden. In Wormerveer werd het Rinus Hille-centrum naar hem vernoemd.
Rinus Hille was getrouwd met Han Hille-Kalsbeekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHille-Kalsbeek, Han
Amsterdam, 1 november 1914 - Wormerveer 17 december 2004
Johanna Antonia (Han) Hille-Kalsbeek, juf Kalsbeek, voorvechtster van de Vrouwenbeweging in de Zaanstreek, onderging haar eerste politieke vorming in de Arbeiders Jeugd Centrale. Zij was al vroeg actief in de vrouwenbeweging, reeds in de jaren '30 assisteerde zij de secretaresse van de Bond van Sociaal Democratische Vrouwenclubs en organiseerde cursussen in het Bennekomse vormingscentrum De Born om vrouwen meer….