letters:w

287

W

 • W
 • Waagplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaag

  Openbaar weeghuis, hal waarin de evenaars of balansen voor het officieel afwegen van goederen waren opgehangen of opgesteld. De wagen waren meestal vrijstaand en aan drie of vier zijden van ruime ingangen voorzien. Vaak bevonden zich boven de weeghal ruimten voor bestuurders (zoals burgemeesters en weegmeesters) en militairen (zoals de schutters-krijgsraad). Voor het (verplicht gestelde) wegen van ingevoerde of uit te voeren goederen moest waaggeld betaald worden.
 • Waagmeester bv Zaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaagmeester bv Zaandam

  Elektrotechnisch adviesbureau en toeleveringsbedrijf te Zaandam. In juli 1942 is het bedrijf als N.C. Waagmeester & Zn opgericht door Piet Waagmeester samen met zijn vader en zijn broer Kees. Het bedrijf was gevestigd op de Dam in Zaandam met gloeilampen, van fietslampjes tot schijnwerperlampen, als belangrijk product. Daarnaast werden koolborstels, theelichtjes en op den duur allerlei huishoudelijke apparaten, wit- en bruingoed en installatiematerialen aan de man gebrach…
 • Waagmeester, Dirk Janplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaagmeester, Dirk Jan

  Zaandam, 1 mei 1912 - Zaandam, 3 oktober 1985

  Dirk Jan Waagmeester, Architect BNA, werd opgeleid op het bureau van aannemer Kakes te Zaandam en was later hoofd van het bouwbureau van Ford-Nederland. In 1953 vestigde hij zich als particulier architect; in 1967 associeerde hij zich met BNA-architect Paul de Vletter. Behalve enkele honderden particuliere woningen en bungalows realiseerde Waagmeester's bureau een grote productie in industriële gebouwen en panden voor kerkelij…
 • Waakzaamheid, Comité vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaakzaamheid, Comité van

  Zie: Tweede Wereldoorlog Wereldoorlog 2.
 • Waakzaamheid, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaakzaamheid, de

  Herberg, hotel, restaurant, café en ooit dance-club te Koog. Herberg De Waakzaamheid wordt reeds genoemd in een gemeentelijk document uit 1626 en was mogelijk ouder. De naam Waakzaamheid stamt uit de Franse tijd, tot die tijd stond de herberg bekend als De Jonge Prins. In tegenstelling tot andere horeca-gelegenheden in de Zaanstreek, zoals De Prins te Westzaan en De Jonge Prins te Wormerveer, werd de naam na de Franse tijd niet terug veranderd.
 • Waard, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaard, de

  Voormalig eiland in het IJ nabij de 'ingang van de Zaan. Het eiland viel onder de Banne van Westzanen en was ontstaan voor 1317. De economische betekenis was gering, een waard is namelijk een laagliggend land dat dikwijls overstroomt. Het eiland, dat tussen 1861 en 1876 deel van de IJpolders werd, werd ook Jan Verbellenland genoemd.
 • Waarheid, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaarheid, de

  Voormalig landelijk dagblad van uitdrukkelijk communistische strekking, voortzetting van een al vroeg in de Tweede Wereldoorlog ontstaan verzetsblaadje. Dit heette in de Zaanstreek eerst, vanaf september 1940 De Vonk en kreeg begin 1942 in navolging van het Amsterdamse voorbeeld de naam De Waarheid. Dat dit verzetsblad zo vroeg ontstond, was vooral het gevolg van de vooroorlogse oriëntatie der communisten, die zich toen al concentreerden op de strijd tegen het fascisme in Duitslan…
 • Wachter, de Rodeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWachter, de Rode

  Oliemolen te Oostzaandam. De eerste vermelding dateert uit juli 1663. Hij heeft gestaan op de zuidwesthoek van de Schans aan de Zaan, ten noorden van de Poel, op de naar deze molen genoemde Wachterhoek, en werd gesloopt in 1891.
 • Wacker-Chemie Nederland bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWacker-Chemie Nederland bv

  Verkooporganisatie voor chemische grondstoffen, gevestigd aan de Zaanweg te Wormerveer. Het bedrijf werd opgericht in januari 1972 door Wacker-Chemie GmbH te München en handelsonderneming Jan Dekker, Adriana Anna (Ada) bv te Wormerveer. Deze laatste fungeerde al tientallen jaren als vertegenwoordiger van de Duitse onderneming in Nederland. Wacker-Chemie Nederland is een volledige dochter en fungeert als verkoop- en handelsorganisatie in Nederland. Het assortiment omva…
 • Wagenschotzagerijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWagenschotzagerij

  Onderdeel van de houtzagerij, waarbij men zich toelegde op het zagen van wagenschot, een fijn soort eikehout dat werd gebruikt als wandbekleding in interieurs. Ook wagenmakers gebruikten wagenschot, maar de naam is mogelijk een verbastering van “weeg' ('wand'). Wagenschotzagerij werd uitgevoerd in
 • Waij, Corplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaij, Cor

  Assendelft, 23 juli 1926 - Assendelft, 3 januari 2009

  Cornelis Johannes (Cor) Waij, echtgenoot van Wilhelmina Maria Betjes, lid van Provinciale Staten voor het CDA, voormalig directeur van de Samenwerkende Kruisverenigingen, met voorts een aantal maatschappelijke functies. Cor Waij werd van 1958 tot 1977 secretaris/penningmeester van het Groene Kruis en van
 • Waipot, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaipot, de

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok, zie: De Rode Jager, Hero de
 • Waker, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaker, de

  Watermolen te Oostzaan. De grote achtkante bovenkruier werd gebouwd in 1651. In februari 1910 werd hij afgebroken van zijn standplaats aan het eind van de Watering, bij het Bamdegat, en (naar verluidt) overgebracht naar Grave, waar hij als korenmolen werd herbouwd.
 • Wakker Kitchemie bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWakker Kitchemie bv

  Fabriek van voeg- en beglazingskitten te Wormer. Het bedrijf werd gestart in 1932 door Willem Wakker (1902-1989), die aan de Enge Wormerringdijk onder de naam Wakkers Verfindustrie nv begon met de productie van verven, vernissen, lakken, stopverven en welpasta's. In de oorlogsperiode werd door het ontbreken van de nodige halffabricaten overgeschakeld op de productie van behangverf op basis van houtvezels, afkomstig van een houtmalerij van een broer van Wakker. In 1955 werd z…
 • Walig, Cornelisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalig, Cornelis

  Krommenie, 13 augustus 1824 – Krommenie, 30 juli 1892

  Cornelis Walig, notaris, curator, wethouder en burgemeester van Krommenie van 1856 tot 1866, zoon van de doopsgezinde leraar Jan Walig en Anna Honig. Walig huwde met Cornelia Catharina Kuijper. Hij werd als gemeentesecretaris
 • Walig, Janplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalig, Jan

  Krommenie, 7 oktober 1860 - Santpoort, 18 oktober 1943

  mr. Jan Walig, zoon van de eerdere burgemeester Cornelis Walig, notaris, advocaat en burgemeester, gehuwd met Maria Schaap, woonachtig aan de Lagedijk 60 te Zaandijk, werd in 1880 student te Amsterdam en promoveerde op 17 november 1885 aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de rechtswetenschap, na verdediging van een academisch proefschrift getiteld: „De nadere overeenkomsten van artikel 1910 B.W.
 • Walrot, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalrot, de

  Houtzaagmolen te Oostzaandam. paltrok. De balkenzager bestond reeds vóór 1684. Hij heeft gestaan aan de Kalverringdijk, buitendijks, en werd gesloopt vóór juni 1806.

  Walrot, de. Houtzaagmolen te Westzaandam, bovenkruier, ook wel De Rot genoemd. De balkenzager bestond al in 1680. Hij heeft gestaan aan weg en Zaan, en werd gesloopt in het eerste kwart van de 19e eeuw.
 • Walrus, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalrus, de

  Papiermolen te Westzaandam, bijgenaamd De Marsman. De windbrief werd gegeven in november 1659. Hij heeft gestaan ten westen van de Watering, aan en ten noorden van de Westzanerdijk, en werd in augustus 1749 door brand verwoest.
 • Walrusjachtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalrusjacht

  In het begin van de 17e eeuw op kleine schaal door Zaankanters bedreven jacht in de Noordse wateren. Vermeldingen hiervan worden vrijwel alleen door Hendrick Soeteboom en Jacob Honig Jansz. Jr. gedaan. Uit hun aantekeningen blijkt dat in 1626 in elk geval twee schepen zijn uitgerust, met als schippers de Zaandamse broers Sybrandt en Claes Corneliszoon.
 • Walstoepplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalstoep

  Zie: Boenwal. Met de aanduiding “walstoep' werden ook de gemetselde, uit hoogstens enkele treden bestaande, stoepen bedoeld die op de Zaanerven voerden naar de aanlegplaats van een boeier of tentjachtje.
 • Walvis, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de

  Oliemolen te Jisp. De windbrief werd gegeven in november 1611. Hij heeft gestaan ten zuiden van het Zwet, aan de Bruigomsloot, iets landinwaarts, en werd kort vóór juni 1908 gesloopt.

  oliemolen molen
 • Walvis, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de

  Pelmolen te Westzaandam, achtkante bovenkruier. Als papiermolen De Zwarte Walvis werd hij in 1817 van zijn standplaats aan de Westzanerdijk afgebroken. Hij werd als pelmolen herbouwd aan en ten oosten van de Watering, tussen het Blauwe Arendspad en het Blauwepad en werd in 1893 door brand verwoest.
 • Walvis, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de

  Houtzaagmolen te Westzaandam, klein wipmolentje. Het lattenzagertje werd gebouwd in 1876. Nog tijdens de bouw verbrandde het molentje en het werd niet herbouwd. Het heeft gestaan aan en ten westen van de Parallelvaart, ten zuiden van het Blauwepad.
 • Walvis, de Bruineplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de Bruine

  Pelmolen te Oostzaandam, zie: De Zwarte Walvis, Restaurant de
 • Walvis, de Zwarteplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de Zwarte

  Papiermolen te Westzaandam. De windbrief werd gegeven in juli 1660. In 1817 werd hij van zijn standplaats nabij de Westzanerdijk gehaald en als pelmolen achter het Blauwe Arendspad herbouwd.
 • Walvis, de Zwarteplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de Zwarte

  Oorspronkelijk volmolen en later olie- en pelmolen te Oostzaandam. ook De Bruine Walvis genoemd. bijgenaamd De Stinkerd. De eerste vermelding dateert uit januari 1668; hij was toen al oliemolen. In oktober 1715 was hij reeds pelmolen. Hij heeft gestaan aan en ten noorden van de Poel, en werd in 1791 gesloopt.
 • Walvis, de Zwarteplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, de Zwarte

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. De eerste vermelding van de wagenschotzager dateert uit 1703. Hij heeft gestaan aan en ten westen van de Vaart, zuidelijk van het Volkspark, en werd in 1742 gesloopt.
 • Walvis, Restaurant deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvis, Restaurant de

  Zie: Hoop de, golfkartonfabriek op d`Swarte Walvis.
 • Walvisvaartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalvisvaart

  Vorm van scheepvaart, toegespitst op de vangst en verwerking van walvissen. De Nederlandse walvisvaart kende een bloeiperiode van 1614 tot 1770. Aanvankelijk was het monopolie in handen van de Noordse Compagnie. Na beëindiging van het aan hen verleende octrooi in 1642 konden andere reders, waaronder Zaanse, zich gaan ontwikkelen. Door toenemende concurrentie werden grotere gebieden geëxploiteerd en ontstonden mede daardoor nieuwe technieken, zoals ijsvisserij. In de Zaanstreek kwam …
 • WAMplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWAM

  Cooperatie van aannemers te Wormerveer. zie: Wormerveerse Aannemings Maatschappij, (WAM) Aannemings Mij bv.

  economie
 • Wandelaar, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWandelaar, de

  Pelmolen en oorspronkelijk oliemolen te Wormer. De eerste vermelding dateert uit 1654. Na april 1875 werd hij ingericht als pelmolen. Hij heeft gestaan aan en ten westen van de Westerveersloot, ten westen van het Zaandammerpad, en werd gesloopt in mei 1907.
 • Wandelpark Koogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWandelpark Koog

  Park te Koog. ook wel Kogerpark genoemd. gelegen tussen de Hoogstraat en de Dors. Het Kogerpark kon worden aangelegd (1926-27) dankzij een gift van K. Honig, de toenmalige directeur van stijfselfabriek De Bijenkorf. Voor de aanleg van het park werd een groot koopmanshuis ('Het Huis met de IJzeren Brug) van de Hoogstraat verplaatst naar de westkant van het park; hierin werd het
 • Wandelsportplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWandelsport

  Tak van sport, in de Zaanstreek in drie clubs beoefend. Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes is een van de vijf Nederlandse verenigingen, die de Avondvierdaagse organiseert sinds de introductie van dit evenement.

  Wandelen als sport werd in het begin van de 20e eeuw in Nederland geïntroduceerd. Als (ontspannings-)bezigheid was het wandelen vanzelfsprekend al veel langer bekend. Zaankanters wandelden op een mooie vrije dag bijvoorbeeld de grote of de kleine
 • Wandelwegplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWandelweg

  Doorgaande verkeersweg te Wormerveer, die fungeert als het “Wormerveerse deel' van de Provincialeweg. De Wandelweg werd in 1887 aangelegd als een statige straat met bomen aan weerszijden. ln 1912 werd de weg van de Warmoesstraat doorgetrokken naar Plein '13 (de naam daarvan herinnert aan de openstelling in 1913). In 1931-1932 werd de weg opgenomen in het traject van de Provincialeweg; daardoor verdwenen de bomen en werd de straat verbreed. Uitgangspunt destijds was dat de winkelstand …
 • Wanrooij, Geert vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWanrooij, Geert van

  ('s-Hertogenbosch, 14 februari 1916 - Assendelft, 1994)

  Beeldend kunstenaar, schilder en aquarellist. Geert van Wanrooij is autodidact. Hij woonde en werkte in Assendelft.

  beeldend_kunstenaar
 • Wanrooij, Rene vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWanrooij, Rene van

  (Amsterdam, 1955)

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder. Rene van Wanrooij is autodidact. Hij woont en werkt in Assendelft.

  beeldend_kunstenaar
 • Wapen van Assendelft, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen van Assendelft, het

  Pelmolen te Oostzaandam, ook Het Hinkende Vool genoemd. De windbrief werd gegeven in september 1717. Hij heeft gestaan aan de Kalverringdijk, aan de Ringsloot. In oktober 1750 verbrandde zijn kap, en in 1791 werd hij gesloopt.
 • Wapen van Friesland, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen van Friesland, het

  Pelmolen te Oostzaandam. De windbrief werd gegeven in mei 1762 aan Claas Luwensz. de Vries, een jaar na de bouw. Hij heeft gestaan aan en ten westen van de Watering, in het verlengde van de Kopermolenstraat, en werd in 1907 afgebroken om in Barsingerhorn als korenmolen herbouwd te worden, alwaar hij thans (1991) zonder roeden nog staat.
 • Wapen van Westzaan, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen van Westzaan, het

  Houtzaagmolen te Westzaan, paltrok, ook Het Westzaner Wapen genoemd. De windbrief werd in oktober 1679 gegeven. De molen heeft gestaan ten oosten het Zuideinde aan het pad naar de houtzaagmolen De Oranjeboom. Hij is in 1745 gesloopt.
 • Wapen van Westzaan, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen van Westzaan, het

  Houtzaagmolen te Oostzaandam, vermoedelijk paltrok. De eerste vermelding van de wagenschotzager dateert uit februari 1669; hij werd toen verkocht aan twee inwoners van Mijdrecht die hem in hun plaats wilden herbouwen. Hij heeft vermoedelijk in het Oostzijderveld gestaan. Verdere gegevens ontbreken.
 • Wapen, Hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen, Het

  Houtzaagmolen in Westzaandam, paltrok. De eerste vermelding van de wagenschotzager dateert uit 1742. Hij kwam toen waarschijnlijk in slopershanden. De molen stond ten westen van de Vaart, dichtbij de Hogendijk.

  houtzaagmolen molen
 • Wapen, Hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen, Het

  Houtzaagmolen in Westzaandam, paltrok. De eerste vermelding van de wagenschotzager dateert uit 1742. Hij kwam toen waarschijnlijk in slopershanden. De molen stond ten westen van de Vaart, dichtbij de Hogendijk.
 • Wapen, het Oostzanerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWapen, het Oostzaner

  Meelmolen te Oostzaan, zie: Het Wapen, Het van Oostzaan.

  Wapen, het Westzaner. Houtzaagmolen te Westzaan, zie: Het Wapen, Het van Westzaan.
 • Warmerdam-Bakker, Maartjeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWarmerdam-Bakker, Maartje

  (Zaandam 1920)

  Schrijfster (onder de naam Rie Warmerdam) vooral van kinderlectuur. Zij schreef daarnaast enkele 'thrillers', t.w. “De buren van de overkant' en 'Blauwe druifjes op een graf'. Van haar jeugdboeken is de vijfdelige “Engelientje-reeks' het meest bekend geworden; voorts schreef zij '“Rumoer in Egmond aan Zee' en “'Een schoolreisje met verrassingen`.
 • Wart, Dirk van derplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWart, Dirk van der

  (Krommenie, 16 mei 1803 - Krommenie, 2 april 1866)

  Dirk van der Wart, notaris en burgemeester. Hij volgde in 1836 zijn schoonvader Jacobus Alberti, de eerste burgemeester van Krommenie, op. Van der Wart werd op eigen verzoek in 1850 ontslagen als burgemeester.
 • Wastenecker, Johanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWastenecker, Johan

  Makassar, Celebes, 28 januari 1883 -

  Johan George Marinus Wastenecker, oud-luitenant-kolonel bij het KNIL, commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten BS in Noordholland had in mei 1940 als majoor in het leger aan de strijd om de Grebbeberg deelgenomen. In april 1943 was hem gevraagd de leiding van de
 • Wastora bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWastora bv

  Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOf…
 • Wat, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWat, de

  Houtzaagmolen te Westzaan. bovenkruier, zie: De Kersenboom, de .
 • Waterdief, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterdief, de

  Watermolen te Assendelft. ook De Slof genoemd. Hij werd gebouwd in 1731, heeft gestaan aan en ten zuiden van de Ham. en werd gesloopt in 1926.
 • Waterhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterhond, de

  Oliemolen te Koog. De windbrief werd gegeven in januari 1663. Hij heeft gestaan op de hoek van de Mallegatsloot en de Watering, en werd in 1881 gesloopt. Zijn schuur moest in 1921 wijken voor wipmolen De Nieuwe Onderneming.

  oliemolen molen
 • Waterhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterhond, de

  Volmolen te Oostzaandam. De windbrief werd gegeven in januari 1685. In oktober 171 l werd hij door brand verwoest, waarna herbouw volgde. Hij heeft gestaan tussen de Gouw en de Weer, ten noorden en op enige afstand van de Taanmansloot en werd na 1827 gesloopt.
 • Waterhuishoudingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterhuishouding

  De beheersing van en de zorg voor het oppervlakte- en grondwater, met als taakstellingen onder meer de veiligheid van de bewoners en hun bezittingen, het behoud (alsmede de bereik- en bewerkbaarheid) van het land, het onderhoud c.q. de verbetering van vaar- en andere waterwegen en de zorg voor de kwaliteit (bestrijding van verzilting en vervuiling). De beheersing van de waterhuishouding is voor wat betreft de Zaanstreek begonnen met de aanleg van de
 • Wateringplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWatering

  Naam van twee vaarwegen, tussen Zaandam-Oost en Oostzaan en tussen Zaandam-West/Koog-Zaandijk en Westzaan. Deze laatste Watering loopt ook dwars door Noordwest-Wormerveer. Beide waterwegen lopen evenwijdig aan de Gouw en min of meer evenwijdig aan
 • Waterkwaliteitplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterkwaliteit

  Zie: Waterstaat, zie ook: Afvalwater
 • Waterlandplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterland

  De streek ten noorden van het IJ en ten oosten van de Zaanstreek. Aanvankelijk werden tot Waterland, dat steeds een waterschap vormde (zie: De Waterlanden, de en Waterstaat), de stad Monnickendam en het gebied van zes hoofddorpen gerekend, te weten: Broek in Waterland (als middelpunt), Landsmeer, Ransdorp, Schellingwoude, Zunderwoude (al in 1811 met Broek verenigd) en Zunderdorp. Door 20e-eeuwse ontwikkelingen, uiteindelijk resulterend in gemeentelijke samenvoegingen, is de naam Wate…
 • Waterland, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterland, de

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. De Windbrief van de balkenzager werd gegeven in december 1719. Hij heeft gestaan nabij en ten oosten van de Watering, en kwam in 1755 in slopershanden.
 • Waterlanden, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterlanden, de

  Waterschap, gevestigd te Midden-Beemster, tengevolge van schaalvergroting op waterstaatkundig gebied in de jaren '80 van de 20e eeuw ontstaan door samenvoeging van het eerdere hoogheemraadschap Waterland met andere polders, heemraad- en waterschappen ten oosten van de Zaan. Hierdoor behoren vroeger zelfstandige waterstaatkundige lichamen, waaronder het heemraadschap Wormer, J isp en Nek, de Schaalsmeerpolder. de Enge Wormer, de Halerbroek of Kalverpolder, de polder Oostzaan, de …
 • Waterleidingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterleiding

  Algehele benaming van het geheel van stelsels van buizen, installaties en reinigingssystemen ten behoeve van een hygiënische en uit het oogpunt van preventieve gezondheidszorg verantwoorde waterverschaffing aan bevolking en industrie. De noodzaak om tot een dergelijke watervoorziening te komen werd vooral ingezien bij leden van de medische stand vanaf rond 1850. Overheidsmaatregelen werden bepleit, daar men inzag dat vele elementen van het natuurlijke en sociale leefmilieu, zoals a…
 • Watermolensplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWatermolens

  Algemeen gebruikelijke, maar verwarrende naam voor de poldermolens die - ook in de Zaanstreek - voor het opmalen van water werden benut. De aanduiding 'watermolens' wordt - ter onderscheiding van de door wind aangedreven poldermolens - tegenwoordig echter bij voorkeur gebruikt voor de elders nog aanwezige, door stromend water aangedreven, maalwerktuigen. Desondanks worden de poldermolens in Noord-Holland meestal nog watermolens genoemd, een spraakverwarring die hier nogmaals wordt v…
 • Waterpoloplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterpolo

  Balspel in het water. In de Zaanstreek relatief veel beoefende sport, zes verenigingen met in totaal circa 400 mannelijke en 300 vrouwelijke beoefenaren. Waterpol, gespeeld door twee teams van zeven spelers, met elk maximaal zes wisselspelers, ontstond in Engeland, waar in 1876 de eerste wedstrijd plaats vond.
 • Waterschappenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterschappen

  Zie: Hoogheemraadschappen, Het Lange Rond, De Waterlanden en Waterstaat.
 • Waterschapsrechtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterschapsrecht

  Zie: Bestuur en Rechtspraak, 1.2.2.
 • Watersnoodplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWatersnood

  Door overstroming veroorzaakte noodtoestand. Ook nadat de Zaanstreek sinds de 13e eeuw beschermd was door een dijkenstelsel dat in toenemende mate veiligheid bood, is het gebied in de loop van de volgende eeuwen door een reeks overstromingen getroffen. De oorzaak daarvan was vooral gelegen in het feit dat het Flevomeer of Almere aan het einde van de 12e eeuw zó sterk was uitgebreid dat het in open verbinding met de Noordzee kwam. Dit had ernstige gevolgen voor onder meer het Noorderk…
 • Watersportplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWatersport

  Zie: Jachtbouw, Jachthavens, Kanosport en Zeil- en roeisport.
 • Waterstaatplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterstaat

  Onder het begrip waterstaat wordt verstaan: de toestand van een gebied ten opzichte van het zich binnen dat gebied bevindende water. De waterstaatkundige verzorging of waterhuishouding van de Zaanstreek wordt uitgeoefend door het rijk, de provincie, de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, de laatste gemeente in geringere mate en voornamelijk op het gebied van het binnen deze gemeente vallende stelsel van rioleringen, en voor het grootste deel door waterschappen. Deze waterscha…
 • watertorenplugin-autotooltip__default
 • Watertoren Assendelftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWatertoren Assendelft

  De Watertoren van Assendelft is gebouwd in 1886 om de Zaanstreek van helder stromend water te voorzien. De hoogte was toen 31,4 meter met een reservoir van 540 m³. De architect was D. de Leeuw. In 1922 is de toren verhoogd naar ruim 41,85 meter. Op de torenschacht is toen een hoogreservoir aangebracht van gewapend beton met een inhoud van 1200 m³.
 • Waterwegenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterwegen

  Oppervlaktewateren, geschikt voor de scheepvaart. Voor de Zaanstreek wordt uiteraard allereerst de Zaan genoemd. Als aanvoerweg naar de streek is het Noordzeekanaal van groot belang; vroeger had het Het IJ deze functie. De Nauernasche Vaart heeft voorts enige betekenis als vaarweg van Noord naar Zuid v.v. De Zaan wordt ten zuiden van de sluizen te Zaandam
 • Wattendeken, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWattendeken, de

  Houtzaagmolen te Westzaan, bovenkruier, zie: De Kersenboom, de
 • Wederdopersplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWederdopers

  Zie: Doopsgezinden (Doopsgezinde gemeenten) Zie ook: Economische geschiedenis 1.2.4.
 • Wederrecht (pandrecht)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWederrecht (pandrecht)

  Zie: Bestuur en Rechtspraak 1.2.2.
 • Weduwenbeurzenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeduwenbeurzen

  Vroegst bekende vorm van pensioenverzekering, ingesteld ten behoeve van vrouwen na het overlijden van hun echtgenoot. In de Zaanstreek is zo'n weduwenbeurs of Weduwen-Societeit als één der eerste opgericht in 1752, naar voorbeeld van een soortgelijke instelling in 's-Gravenhage die uit 1742 dateerde. Het was een onderlinge verzekering, door particulieren opgezet, zulks in tegenstelling tot de toen al bekende en hier en daar door stedelijke en andere besturen verkochte lijfrenten.…
 • Weedasplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeedas

  Weedas of weedasch is een zekere as-soort, die voornamelijk bij het blauw verven van weefsels werd gebruikt, om in de weedekuip de alkalische stof te leveren die nodig is om de weedekleurstof via een chemische reactie als verfstof werkzaam te maken. Weedas werd ook nog bij andere scheikundige processen gebruikt, o.a. in de zeepziederij, bij het bleken van linnen en in de glasnijverheid.
 • Weefhuisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeefhuis

  Pand aan de Lagedijk te Zaandijk, binnendijks in het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek. Vóór het Weefhuis ligt de Beeldentuin. Het pand dateert uit de 17e eeuw en stond aanvankelijk bekend als het Overhuis. Het was oorspronkelijk een pakhuis, behorend bij een pand aan de Zaanzijde. Meerdere personen hadden parten van het Overhuis in hun bezit.
 • weefhuisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLemma “Weefhuis” aanvullen naar huidige situatie?

  --- Judith Friso 2016/09/15 21:54
 • Week in-Week uitplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeek in-Week uit

  Was een wekelijks op donderdag huis aan huis verspreid blad, als voortzetting van de eerdere wekelijkse huis aan huis-verspreiding van dagblad De Typhoon. Het eerste kennismakingsnummer verscheen in De Typhoon van 30 november 1976. Het eerste zelfstandige nummer verscheen op 16 december 1976. Week in-Week uit was een uitgave van Uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland bv, eerder: De Typhoon bv, een werkmaatschappij van Damiate Holding te Haarlem.
 • Week, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeek, de

  Nieuws- en advertentieblad voor Noord-Holland, uitgegeven te Westzaan. Het weekblad bestond slechts een jaar. In 1876 ging de uitgever T. de Jong er toe over de Zaanlandsche Courant te drukken. Zijn eigen uitgave beëindigde hij toen.
 • Weekblad De Zaanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeekblad De Zaan

  Geïllustreerd weekblad voor Zaan- en Waterland verscheen wekelijks van 1927 tot en met 1939 en werd uitgegeven door de NV Zaanlandsche Uitgevers-Mij, voorheen E.N. Smit Koog aan de Zaan.

  krant weekblad
 • weekbladenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEind 1977 zag het weekblad Week in Week uit het levenslicht in de Zaanstreek. Het was een broadsheet uitgave onder de vlag van De Typhoon, Dagblad voor de Zaanstreek. De redactie van het weekblad was ook gehuisvest op de tweede etage van het Typhoongebouw aan de Westzijde 23 in Zaandam.
 • Weelslootplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeelsloot

  Sloot tussen Koog en Westzaan. De brede sloot liep iets zuidelijk van en evenwijdig aan de Koger sluissloot en kwam via de Westzanersluis uit op de Nauernasche Vaart.

  IJsclub Westzaan hield op de Weelsloot (nationale) korte baanwedstrijden en
 • Weer, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeer, de

  Waterweg te Zaandam-Oost, tussen en min of meer evenwijdig aan de Gouw en de Watering. De Weer is een afsplitsing van de Watering; ook de tegenwoordige straat langs het water heet de Weer. De naam Weer voor een sloot is uitzonderlijk: Weer is namelijk een in geheel Noord-Holland voorkomende aanduiding voor een weiland tussen twee sloten. Ook in de Zaanstreek kwam deze naam meermalen voor, soms vernoemd naar de eigenaar van het land.
 • Weer-en Sterrenkundige Kring Zaanstreekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeer-en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

  De Weer-en Sterrenkundige Kring Zaanstreek is in 1967 opgericht om astronomische, kosmologische en weerkundige onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk te maken. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer-en Sterrenkunde.
 • Weerbaarheidskorpsenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeerbaarheidskorpsen

  In 1747 op last van de Staten van Holland in de steden en op het platteland ingestelde weerbaarheidstroepen, waarvan in beginsel alle mannen tussen 16 en 60 jaar oud deel dienden uit te maken.

  De Republiek, militair slecht toegerust, was in gevaar gekomen door het verloop van de Oostenrijkse Successie-oorlog (1741 -'48). De Fransen hadden de Oostenrijkse Nederlanden bezet en vormden een bedreiging. Van de voor de weerbaarheidskorpsen opgeroepen mannen zijn, voor wat de Zaa…
 • Weerdenburg, Elly vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeerdenburg, Elly van

  Amsterdam, 30 juni 1942 Elly van Weerdenburg Beeldend kunstenaar te Wormer, keramiste. Elly van Weerdenburg werd opgeleid door Reinier den Adel. Haar keramische objecten, van kleine afmeting, hebben baby's als voornaamste onderwerp.

  ,,Zoals uit een klein zaadje een sterke eik kan groeien, zo verenig ik in mijn werk, kracht met kwetsbaarheid. Begonnen in keramiek met het maken van moeder- en kind figuren, voor mij symbool van leven, liefde en zorg. Brons daagt mij uit to…
 • Weerpadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeerpad

  Voormalig (kerk)pad van de Oostzaner kerk naar de Zuiddíjk te Oostzaandam: te Zaandam draagt een kort deel van dit pad tussen Poelenburg en de sloot de Watering nog steeds deze naam. Te Oostzaan werd de naam veranderd in Kerkstraat en te Zaandam in P.J. Troelstralaan.
 • Wees- en armenzorgplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWees- en armenzorg

  Materiële en/of financiële ondersteuning aan wezen en/of armen. De Zaanstreek, hoe welvarend ook geweest, heeft altijd een flink aantal armlastigen gekend. De ondersteuning van de minvermogenden was tot aan de 20e eeuw vooral een zaak van de kerkelijke en burgerlijke caritas geweest. Daarin verschilde de Zaanstreek niet van het omringende gebied.
 • Weeshuisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeeshuis

  Een gebouw, bestemd voor de huisvesting van weeskinderen en vondelingen. Vanaf de 16e eeuw ontstonden in ons land weeshuizen; het eerst in de steden Amsterdam 1523, Hoorn 1531, en Enkhuizen 1551 en ongeveer een eeuw later in de dorpen. Ook in de Zaanstreek verrezen in de 17e eeuw de eerste weeshuizen, zoals het alweer verdwenen weeshuis achter de Hervormde Kerk in Jisp uit 1655 en het eveneens verdwenen Doopsgezinde weeshuis aan de Schipperslaan in Koog uit 1698.
 • Weeshuis Assendelftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeeshuis Assendelft

  Een fraai houten huis, daterend uit 1729, gelegen in de nabijheid van de voormalige pastorie in de Kerkbuurt van Assendelft kreeg in 1801 de bestemming van weeshuis. Uit het notulenboek van de Regentenvergaderingen en mededelingen uit de kerkeraadsnotulen van de Hervormde Kerk waarvan de Diaconie de zorg voor half-wezen, weduwen, weduwnaars, langdurig zieken en ouderen op zich nam, stelde M. Hos van het Historisch Genootschap Assendelft een overzicht van de geschiedenis same…
 • Weeshuispadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeeshuispad

  Voormalig pad te Zaandijk, vlak bij de kerk. Het pad heeft zijn naam vanzelfsprekend te danken aan het weeshuis voor de wezen van Zaandijk, waar het pad naar voerde. Het pad speelt een rol in het boek 'Uit den goeden ouden tijd' van Neeltje Mulder, wier ouderlijke woning aan het pad stond. Dit pand is in 1965 verplaatst naar de Zaanse Schans, waar het een plek aan het Zonnewijzerspad kreeg.
 • Weeteling, Bepplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeeteling, Bep

  Zaandam 28 december 1946 Bep Weeteling tweevoudig deelnemer rug- en de vrije slag, op de Olympische Spelen van 1964 en 1968 Albertha (Bep) Weeteling, topzwemster op de rug- en de vrije slag, nam twee maal deel aan de Olympische Spelen, Tokio in 1964 gevolgd door Mexico-Stad in 1968.
 • Weeteling, Janplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeeteling, Jan

  Zaandam, 18 augustus 1940

  Jan Weeteling, voormalig topzwemmer op de rugslag, die namens Nederland deelnam aan de Olympische Spelen Tokio 1964. Weeteling, lid van zwemvereniging Nereus wist bij deze Spelen met de estafetteploeg op de
 • Wegenstructuurplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWegenstructuur

  De wegenstructuur van de Zaanstreek vindt haar oorsprong rond het jaar 1300. Aanvankelijk bouwde men uit angst zo ver mogelijk van het water vandaan. Hierdoor ontstonden bijvoorbeeld Oost- en Westzaan. Later werd het water beteugeld door de aanleg van de IJ-dijken, de Lage- of
 • Wegslotenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWegsloten

  Direct naast de lage Zaan- en polderdijken aan de landzijde gegraven sloten. Een deel van het dijkmateriaal kwam door het graven hiervan beschikbaar. In het verleden waren er zulke, soms tamelijk druk bevaren, wegsloten van Zaandam (West- en Oostzijde) tot Wormerveer. Deze zijn alle, ter verbreding van de rijweg, sinds de tweede helft van de 19e eeuw gedempt.
 • Wegvervoerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWegvervoer

  Het vervoer van personen of goederen over de (land)weg. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen goederenvervoer, personenvervoer, woon-werkvervoer, sociaal vervoer en recreatie-vervoer. In de Zaanstreek was het wegvervoer lange tijd van ondergeschikt belang. Feitelijk streefde het vervoer over land pas in de 20e eeuw het watervervoer voorbij. In de jaren `3O van de 20e eeuw kwam bijvoorbeeld pas de aansluiting op het provinciale
 • Weide-watermolensplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeide-watermolens

  Kleine molens in het (Zaanse) weidegebied, die de afzonderlijke percelen grond min of meer droogmalen. De tussen de sloten in het slagenlandschap liggende 'landjes' zijn zeer laag omdijkt. De houten weidemolentjes behoren tot de familie der wipmolens. Ze hebben een staart van waaiervormig schotwerk, die het draaibare bovenhuis, met daaraan de wieken op de wind houdt. Voor het kruien is dus geen menselijke bediening nodig. Ze worden ten onrechte ook wel 'petmolens' genoemd, naa…
 • Weiverplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeiver

  Naam van verschillende buurten, meestal aan het einde van het dorp, dwars van de hoofdweg en de verbindingsweg vormende naar een naburig dorp. In de Zaanstreek vindt men een aantal Weivers:

  * in Westzaan tussen de Kerkbuurt en de Middel,
 • Welgravenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelgraven

  Bedrijf voor auto-in- en verkoop, stalling en reparatie, alsmede handel in auto-accessoires en benzine- en smeermiddelen te Oostzaan. Autobedrijf Welgraven werd in 1964 door J. Welgraven te Landsmeer opgericht. Al snel verhuisde de eenmanszaak naar Oostzaan (Zuideinde). Het bedrijf zou tot 1972 praktisch een onderneming van een persoon blijven. In het laatste jaar werd het bedrijf omgezet in een commanditaire vennootschap en verhuisde het naar een groter pand op de plaats van de oude …
 • Well, Henricus Franciscus Josephus vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWell, Henricus Franciscus Josephus van

  Zaandam, 3 september 1935 - Laren, 8 oktober 1971

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder. H.F.J. van Well werd opgeleid aan de Vrije Akademie en werkte in Zaandam, Amsterdam en later Rijswijk. Zijn werk is van magisch-surrealistische aard.
 • Welstandscommissieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelstandscommissie

  Alvorens over een bouwaanvraag te beslissen, winnen burgemeester en wethouders van een gemeente het advies in van onder andere de welstandscommissie. Deze commissie toetst het bouwplan, opdat het uiterlijk van het op te richten of te verbouwen bouwwerk zal voldoen aan redelijke eisen van welstand.
 • Welvaren, 's Landsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelvaren, 's Lands

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. Van deze (vermoedelijke) balkenzager, die aan de Hogendijk moet hebben gestaan, komt slechts een vermelding voor, in een boedelbeschrijving uit 1770. Andere gegevens ontbreken.
 • Welvaren, 's Landsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelvaren, 's Lands

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok, meestal Lansie' genoemd. De balkenzager komt onder meer voor in een assurantie-contract uit 1712. Hij heeft gestaan achter het Zonnewijzerspåd (thans Reigerstraat), tussen de Vaart en de latere spoorlijn, en werd gesloopt in 1903.
 • Welvaren, 's Landsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelvaren, 's Lands

  Oliemolen te Westknollendam. De Windbrief werd gegeven in 1681. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Tochtsloot, als derde molen vanaf de Zaan, en werd na juni 1814 gesloopt.

  oliemolen molen
 • Welvaren, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelvaren, het

  Papiermolen te Assendelft en Blauwselmolen te Westzaan, ook wel Het Assendelver Welvaren, of De Blauwe Hengst genoemd. Hij is gebouwd na 1670. In 1848 werd hij van zijn standplaats aan de Delft, tegenover de Kerkbuurt, afgebroken en verplaatst naar Westzaan, waar hij werd neergezet op het erf van de gesloopte blauwselmolen De
 • Welvaren, het Assendelverplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelvaren, het Assendelver

  Papiermolen te Assendelft, zie: Het Welvaren.
 • Welzijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelzijn

  Begrip dat in toenemende mate als betekenis heeft gekregen: het zich welbevinden in onstoffelijk opzicht, zulks ter onderscheiding van welvaart, waarmee immers de materiële toestand of ontwikkeling van zowel het individu als de maatschappij wordt aangeduid. In officieel overheidsjargon worden de taken van maatschappelijke zorg veelal samengevat onder de noemer welzijnszorg en -werk. Dit beslaat een breed terrein van dienstverlening, waartoe bijvoorbeeld ook kinderbescherming, jongerenwe…
 • Welzijnsorgaan Zaandam, Stichtingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelzijnsorgaan Zaandam, Stichting

  Een in 1970 opgerichte stichting op het terrein van het welzijnswerk die, zoals de rijkssubsidietitel luidde, diende als 'raad van overleg en advies'. De oprichting vloeide voort uit de in de jaren '60 gevoelde behoefte aan nieuwe gemeentelijke beleidsorganen voor sociaal en cultureel werk. Naast een orgaan voor sociale wijkopbouw werd het noodzakelijk geacht in de grotere steden, waartoe Zaandam toen reeds gerekend werd, te beschikken over een stedelijk beleid…
 • Welzijnszorgplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWelzijnszorg

  Zie: Welzijn
 • Wempe, Hendrik Eduardplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWempe, Hendrik Eduard

  Leiden, 21 november 1873 - Den Haag, 17 juni 1946 Hendrik Eduard Wempe Hendrik Eduard Wempe was van beroep legerofficier in Nederlands-Indi en drager van de Militaire Willemsorde 4de klasse (1907). Na zij militaire loopbaan werd hij op 25 november 1925 burgemeester van Westzaan en kreeg eervol ontslag op 1 juli 1938. Hij was lid van de Gewestelijke Landstorm Kommissie 'Stelling van Amsterdam' in 1929.
 • Wensveen, John vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWensveen, John van

  Zaandam, 29 augustus 1949

  Zelden bofte een voetbalvereniging zó met een aankoop toen Heerenveen in 1970 de Zaandammer en Ajacied John van Wensveen aantrok. De als zesjarige bij Zaanlandia opgegroeide en gevormde voetballer trok op 16-jarige leeftijd naar Ajax waar hij deel van de betaalde jeugdselectie uitmaakte. Toch bleek het een behoorlijke gok van Heerenveen, niemand daar zag de bewoner van Kogerveld ooit spelen. Heerenveen toonde geen spijt te hebben van die gok, de Zaa…
 • Werkgelegenheidsbeleidplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkgelegenheidsbeleid

  De overheid heeft zich vanuit verschillende invalshoeken bezig gehouden met werkgelegenheidsbeleid; dat geldt niet alleen voor de Zaanstreek. Toen de industrialisatie opkwam was deze bemoeienis nog van bescheiden aard. Ze had het karakter van corrigerende en werknemersbeschermende maatregelen. In de opbouwfase na de Tweede Wereldoorlog richtte het werkgelegenheidsbeleid zich om begrijpelijke redenen niet zozeer op het scheppen van arbeidsplaatsen. Doelstelling was vooral …
 • Werkgeversverenigingenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkgeversverenigingen

  Belangenorganisaties van werkgevers de feitelijke tegenhangers van werknemersverenigingen of vakbonden. Tengevolge van centralisatie waren er rond 1990 zeven landelijke werkgeversorganisaties overgebleven. Daarvan hebben het Verbond van Ned. Ondernemingen (VNO) en het Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) in de Zaanstreek een aanzienlijk aantal leden. Alle andere hierna te bespreken organisaties zijn in voornoemde organisaties opgegaan, danwel opgeheven.
 • werkgeversverenigingenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_big'werkgeversverenigingen' met dit onderwerp heb ik niets gedaan; is erg lang maar ziet er op het oog redelijk foutloos uit.

  --- Judith Friso 2016/09/26 20:45
 • Werkgroep historie oud Westzaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkgroep historie oud Westzaandam

  De werkgroep is in 1986 door Wim Wester en Henk Veenstra opgericht als werkgroep van wijkoverleg Oud-West. Later kwam Ada Hannaart de werkgroep versterken.

  De werkgroep deed onderzoek naar de paden en straten in Westzaandam, van Gedempte Gracht tot Vincent van Goghweg.

  Aanvankelijk richtte de werkgroep zich op het schrijven van artikelen voor de wijkkrant. Na verloop van tijd was er zo veel archiefmateriaal verzameld dat zij er een boekje van uitgaven. Dit …
 • Werkgroep Historie West-Zaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkgroep Historie West-Zaandam

  Van de Werkgroep Historie West-Zaandam is slechts een adres beschikbaar. Onduidelijk is of er activiteiten plaats vinden bij deze vereniging.
 • Werkhuizenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkhuizen

  Zie: Spinhuizen
 • Werkloosheidplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkloosheid

  Als maatschappelijk verschijnsel: de mate waarin er werklozen zijn. Werkloosheid is aanwezig wanneer werkzoekenden ondanks hun bereidheid een werkkring tegen het heersende loonpeil te aanvaarden, er niet in slagen deze te vinden. Voorzover zij haar oorsprong vond in een gebrekkige organisatie van de arbeidsmarkt is in de 19e eeuw getracht door de instelling van de arbeidsbeurzen aanbod van en vraag naar werk zo goed mogelijk te reguleren. De huidige arbeidsbureaus namen deze taak l…
 • Werkmansondersteuningplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkmansondersteuning

  Zie: Gezondheidszorg 2.3.1.
 • Werktijdenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerktijden

  Zie: Gezondheidszorg 2.3.1.
 • Werkzaamheden aan de website Zaans Erfgoedplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerkzaamheden aan de website Zaans Erfgoed

  Vanwege werkzaamheden aan de website van Zaans Erfgoed wordt (tijdelijk) uitgeweken naar de Zaanwiki.

  [Powerpoint Geschiedenisquiz inclusief uitslagen]

  Jurering klompen

  Bakfiets avonturen

  Filmpje de Jonge Honden

  Doorgaan naar De website van Zaans Erfgoed
 • Weromeriplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeromeri

  Hoewel dit enigszins omstreden is, zou 'Weromeri` een van de oudste geschreven aanduidingen van Wormer kunnen zijn. In de '“Egmondse Codex', een uit 1075 daterende lijst van bezittingen van de Egmondse Abdij, komt de vermelding “'in uueromeri omnis piscatio` voor, met betrekking tot de visrechten. Omdat vóór de twaalfde eeuw de letter 'w[[ dikwijls als “uu” werd geschreven, is dit uitgelegd als zou “uueromeri' Wormer of het Wormer meer betreffen. Anderen menen dat er Overmeer mee is b…
 • Wervenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWerven

  In tegenstelling met het huidige spraakgebruik werd een 'erf' , de onbebouwde ruimte bij of rondom een woning, vroeger algemeen een werf genoemd (Zaanse uitspraak: worf). Ook de stukken land waarop de molens waren geplaatst heetten werven, evenals de opslagplaatsen van de houthandels en -zagerijen. Hout werd vaak 'aan de werf gekocht'. Uiteraard werden ook de terreinen waarop zich de scheepsbouwerijen vestigden, werven genoemd. In deze laatste zin is het woord algemeen gebruikelijk geble…
 • Wessanen nv, Koninklijkeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWessanen nv, Koninklijke

  Houdstermaatschappij met groot aantal werkmaatschappijen in binnen- en buitenland. Door middel van de werkmaatschappijen produceert en verhandelt Wessanen voedingsmiddelen. Het hoofdkantoor van het oorspronkelijk volledig Zaanse bedrijf is gevestigd in Amstelveen; in Wormerveer is een vestiging. Wessanen is een der grootste ondernemingen in Nederland.
 • Wessem, Corver vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWessem, Corver van

  Ondernemersgeslacht in de 19e en 20e eeuw te Zaandam.

  Jan Carel van Wessem (Tiel, 14 maart 1799- Zaandam, 18 juni 1864), zoon van de Tielse koopman Adrianus van Wessem en Jenneke van de Heuvel, gehuwd met Maartje Corver (1801-1884), dochter van Cornelis Corver en Aaltje Ebmeijer. J.C. was raadslid en wethouder van Zaandam van 21 maart 1847 tot 18 juni 1864, houthandelaar en oliefabrikant, hij werkte met
 • Westdijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestdijk

  Oorspronkelijk de naam van de gehele waterkering die liep van het einde der Assendelverzeedijk naar Knollendam: thans nog de naam van het deel van deze dijk tussen Busch en Dam en Krommeniedijk. Krommeniedijk ontstond dus feitelijk aan de Westdijk, waarna de naam op de dijk overging, dat geldt ook voor Busch en Dam. De Westdijk werd in 1280 als lage dijk aangelegd, als westelijke dijk van de polder Westzaan en Krommenie, langs de Kromme IJ. Doordat de waterkering is weggezakt in de vee…
 • Wester, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWester, de

  Meelmolen te Wormer, zie: De Auwelsmolen, De
 • Wester, Wimplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWester, Wim

  28 augustus 1947 - december 2003

  Architect

  Wim Wester won de de eerste prijs van de prijsvraag uitgeschreven door gemeente Zaanstad voor een nieuw theater, het latere Zaantheater. Voor de bouw van het theater werd een samenwerkingsverband ACT (Architecten Combinatie Theater Zaanstad) opgericht met zijn collega-architect Paul Carree en het architectenbureau Schipper Verbeek Zijlstra, dat de tweede prijs won. Hij was een van de oprichters van de werkgroep Historie Oud-West Zaandam…
 • Westerhemplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterhem

  Zie: Hem, de
 • Westerhof, Basplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterhof, Bas

  1965

  Bas Westerhof, CDA-steunfractielid, organist, piano- en orgelleraar, studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Bernhard Bartelink en Hans van Nieuwkoop. In 2013 sloot hij een Masterstudie Franse Orgelmuziek af bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Van zowel het Mittereither-orgel van de St. Bonifatiuskerk te Zaandam als het orgel van het Apostolisch Genootschap te Zaandijk is hij sinds 1985 bespeler. De Zaandamm…
 • Westerkoogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterkoog

  Woonwijk te Koog, eind jaren `70 aangelegd ten westen van de spoorlijn, naar de uitvoerende bouwmaatschappij dikwijls ten onrechte “Havezathe” genoemd. De aanleg van de wijk op die plaats was deels een gevolg van de inspanningen van de laatste burgemeester van Koog, R. van
 • Westermolen, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestermolen, de

  Meelmolen te Jisp, zie: Molens zonder (of met onbekende) eigennaam zonder eigennaam.
 • Westersluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestersluis

  Zie: Bartelsluis
 • Westerspoorplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterspoor

  Bedrijvengebied te Zaandam, eind jaren '80-begin jaren '90 westelijk van de spoorlijn aangelegd, bestaande uit Westerspoor Noord (handel), Westerspoor Centrum (kantoren) en Westerspoor Zuid (bedrijvenpark).

  In Westerspoor Centrum (10 ha.) staan onder meer het Stadskantoor van Zaanstad en het kantoor van
 • Westerveerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterveer

  Bedrijventerrein (in ontwikkeling, 1991) in Wormerland, aangelegd naast het terrein waar in het verleden de papierfabriek van Van Gelder was gevestigd, tegenover de buurtschap Bartelsluis In 1991 was 6,5 ha. van Westerveer bebouwd, waarvan papiergroothandel Van
 • Westerwateringplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWesterwatering

  Woonwijk in Zaandam, westelijk van de spoorlijn. De wijk werd in vijf fasen aangelegd tussen 1985 en 1991. In de wijk staan 2775 woningen (7185 inwoners per l januari 1991), een winkelcentrum, een bejaardentehuis (met 92 aanleunwoningen), een kinderboerderij (door een televisie-actie in enige dagen tot stand gekomen), scholengemeenschap De Nieuwe Vaart (inclusief de 'Volleyhal') en een complex van lagere scholen.
 • Westinghouse bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestinghouse bv

  Bedrijf op het gebied van elektrische industrialisatie, onderdeel van het Amerikaanse Westinghouse Electric Comp, later van Internatio Müller; oorspronkelijk Sterel en Wechgelaar. In 1914 begonnen D. Sterel en D.J.H. Wechgelaar een eigen bedrijf, waarmee zij leidingen en lichtpunten aanlegden. In de Oostzijde openden zij een winkel, waarin zij voornamelijk lampen verkochten.
 • Westknollendamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestknollendam

  Buurtschap of kleine woongemeenschap, thans behorend tot de gemeente Zaanstad, daarvoor tot Wormerveer en oorspronkelijk tot de Banne van Westzanen. Westknollendam vormt een tweelingdorp met Oostknollendam, waarvan het door het noordelijke einde van de Zaan is gescheiden. Literatuur over de buurtschap is schaars; in de beschrijvingen van Wormerveer en de Polder Westzaan wordt doorgaans nauwelijks aandacht aan Westknollendam gegeven. Wel wordt steeds de dam genoemd waaraan zowel W…
 • Westzaanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaan

  Westzaan was van 1811 tot 1974 een zelfstandige gemeente, daarna de naar inwonertal kleinste deelgemeente van Zaanstad. Westzaan was het hoofddorp van de eerdere Banne van Westzaan als zodanig een van de oudere nederzettingen in de streek en zelfs het moederdorp van de westelijk aan de Zaan gelegen, later tot Zaanstad verenigde gemeenten (West-)Zaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer.
 • Westzaan, Banneplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaan, Banne

  (ook: Banne Westzanen, Banne Westzaanden enz)

  Rechtsgebied ten westen van de Zaan, waarvan Westzaan het hoofddorp was en waarin ook de (later ontstane) dorpen Westzaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer waren gelegen. Aangezien deze laatste dorpen in de 17e eeuw Westzaan overvleugelden, ondervonden zij het als onredelijk dat de bestuursmacht nog overwegend in het moederdorp Westzaan berustte. Dit heeft tot strubbelingen geleid, die feitelijk tot 1811 voortduurden.
 • Westzaan, Grote Kerkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaan, Grote Kerk

  Westzaan is de enige plaats in Zaanstad waar men geen flinke toren bezit die tot ver in de omtrek zichtbaar is. Weliswaar heeft het voormalige kerkgebouw van de Gereformeerden aan de Groene Jagerstraat een torenspits, doch deze is van bescheiden afmetingen en het voornaamste en oudste kerkgebouw in Westzaan, dat van de Nederlands-Hervormden, is torenloos. Volgens kerkelijke boeken was er al in de 9de eeuw sprake van een toren, wellicht gebouwd als verfraaiing aan een bestaa…
 • Westzaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaandam

  Westzaandam, vroegere naam voor het ten westen van de Zaan gelegen deel van Zaandam, dat deel uitmaakte van de Banne van Westzanen. Het dorp is, in tegenstelling tot Oostzaandam, nooit zelfstandig geweest, en dat terwijl het in de loop der geschiedenis in economisch opzicht en wat betreft het aantal inwoners belangrijker werd dan zijn 'overbuur'. De oorzaak van de aanvankelijke, tot 1811 in stand gebleven scheiding tussen West- en Oostzaandam was eenvoudigweg dat de dorpen in versc…
 • Westzaanse Digitale Beeldbankplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaanse Digitale Beeldbank

  In 1999 ontstaan als het digitale beeldarchief van Dorpsblad de Wessaner. Dit is nog terug te zien in het logo van de Beeldbank. Initiatiefnemers uit de beginperiode zijn J. de Boer en R. de Jong. Nadat ook de Wessaners het een goed idee vonden hun beelden aan de Beeldbank te doneren, is er een stichting opgericht.
 • Westzaanse Gemeenschap (WG)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaanse Gemeenschap (WG)

  In 1945 opgericht orgaan, dat dient als overkoepelende organisatie voor de in Westzaan aanwezige verenigingen. Het belang van deze organisatie groeide eind jaren '60. Burgemeester Frederik Verstegen had voor de komst van koningin Juliana in juni 1972 een organisatie nodig die de feestelijkheden rond dit bezoek kon regelen. Van het toenmalig bestuur maakte ook Wouter Veenis deel uit. Al snel werd hij voorzitter en had hij een groot aandeel in de groei van de organisat…
 • Westzaner Bosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaner Bos

  In 1731 opgericht begrafenisfonds, eigenlijk een onderlinge verzekeringsmaatschappij, in Westzaan-Zuid. De Westzaner Bos, opgeheven in 1886, was volgens de Oprechte Haarlemse Courant van dat jaar 'de oudste levensverzekeringsmaatschappij in ons land'. Oprichters en eerste deelhebbers waren scheepstimmerlieden, naderhand werden ook andere burgers lid. Er waren ooit meer dan 500 aangesloten leden, die wekelijks contributie (premie) betaalden. Bij overlijden werd meestal ƒ50 uitgekee…
 • Westzaner Overtoomplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaner Overtoom

  Zie: Overtoom en Overtoomsluis. Van de (kleine) Westzaner Overtoom konden geen gegevens worden achterhaald. Thans draagt een groot deel van de Noorder lJ- en Zeedijk, dat tussen de sluis te Nauerna en het punt waar de huidige Hoofdtocht vanuit de Zaandammer Polder uitkomt op de Westzanerdijk, nog de naam Overtoom als herinnering aan het dijkdeel waarover vroeger schepen werden getrokken.
 • Westzaner Polderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaner Polder

  IJ -polder tussen Zijkanaal D en E (Nauema en Overtoom). De Westzaner Polder is ontstaan tussen de jaren 1861 en 1876, de jaren waarin het lJ drooggelegd is, de lJ-polders aangelegd en het Noordzeekanaal gegraven. Sinds de drooglegging heeft de polder een agrarische functre.
 • Westzaner Sluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaner Sluis

  De Westzaner Sluis of Weelsluis, aan de Nauernasche Vaart 2 te Westzaan, die de Weelsloot verbindt met de Nauernasche Vaart, gelegen tegenover de Vrouwenverdrietsluis bij Vrouwenverdriet. Provinciaal Monument nr 1722 is in 1633 aangelegd, als gevolg van de afspraken tussen de bestuurders van de
 • Westzanerdijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzanerdijk

  Het deel van de Noorder IJ- en Zeedijk tussen de Hogendijk (spoorlijn) en de Westzaner Overtoom, vroeger ook wel Zeeburg genoemd. Ofschoon schriftelijke gegevens nauwelijks voorhanden zijn, wordt aangenomen dat de Westzanerdijk één der eerst bewoonde gedeelten van Westzaandam was. Het is veilig te veronderstellen dat de dijk rond 1300 ontstond, tegelijk met de Zaan-dam.
 • Westzijdeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijde

  Hoofdstraat te Zaandam-West, lopend van de Gedempte Gracht en de Dam in noordelijke richting en parallel aan de Zaan tot de grens met Koog ter hoogte van de Mallegatsluis. De Westzijde werd aangelegd op de Lagedijk en heette geruime tijd de Molenbuurt, naar de in 1439 opgerichte korenmolen
 • Westzijde 114plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijde 114

  Westzijde 114, voormalig woonhuis naar ontwerp van H.G. Jansen, onderduikadres en later bankgebouw in Zaandam, in 1899 gebouwd naar wens van houthandelaar Pieter Pauw die het huis in 1908 verliet en koos voor Wageningen inzake herstel van zijn gezondheid. Tot 1914 verschafte het woonhuis onderdak aan burgemeester van Zaandam,
 • Westzijde 39plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijde 39

  Monumentaal Herenhuis op de hoek met de Herengracht, bijgenaamd de Toscaanse Villa, laat 19e eeuw, door Stadsarchitect Immink ontworpen voor de familie Corver van Wessem. Later vestigde de Kamer van Koophandel en de Zienagoog zich in het pand, van eind 2013 tot 2016 gevolgd door de Turks-Nederlandse kliniek Viva Medicana.
 • Westzijde 81plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijde 81

  Vrijstaand monumentaal herenhuis aan de Westzijde, hoek Stuurmanspad in Zaandam, gebouwd in 1862 in neo-classicistische stijl naar ontwerp van de Zaanse gemeentearchitect L.J. Immink. Opdrachtgever was de houthandelaar C. Smit Csz. wiens naam vermeld staat op de eerste steen in de achtergevel.
 • westzijde_81plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigIk ben bang dat hier twee panden verward worden:

  * Westzijde 39 (vroegere Zienagoog) t.o. De Vermaning * Westzijde 81 (waar vroeger dr Berkhout Woonde. Naast de tandartsengroepspraktijk en het Stuurmanspad.

  --- Jan 2017/05/26 22:40

  Klopt, was een vergissing, kun je de id veranderen in westzijde_39?
 • Westzijderkerkkoorplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijderkerkkoor

  Het Westzijderkerkkoor temidden van dirigent Christiaan Helfensteijn In 1959 achtte de Zaandamse organiste van de Westzijderkerk Ans Tromp de tijd rijp om een kerkkoor op te richten. Zij werd werd daarin gestimuleerd door de predikanten A. Noorman en Andries de Jonge, de vader van de cabaretier Freek de Jonge. Het koor ging na rijp beraad door het leven als Het Westzijderkerkkoor.
 • Westzijderveldplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzijderveld

  Historische naam voor het onbebouwde deel van de polder Westzaan, tussen de bebouwing van, in het westen Westzaan en in het oosten Zaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer. Door de aanleg van de woonwijken Houtveld, Houtwerf, Westerwatering, Westerkoog en Rooswijk, en het bedrijvengebied
 • Wever, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWever, de

  Papiermolen en oorspronkelijk volmolen te Koog. De windbrief voor de volmolen werd gegeven in juli 1639. In 1674 werd hij ingericht als witpapiermolen. Hij heeft gestaan ten zuiden van de Guisweg en ten westen van het NS-station Koog-Zaandijk, en werd gesloopt in 1841.
 • Wever, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWever, de

  Oliemolen te Oostzaandam. De eerste vermelding dateert uit januari 1712. Hij heeft gestaan ten westen van de Gouw, achter het Kramerspad, en werd gesloopt in 1769.

  oliemolen molen
 • Weverijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeverij

  Zie: Zeildoekweverij
 • Weversbosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeversbos

  Zie: Dodenbossen
 • Weverspadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWeverspad

  Vroegere naam voor het Kramerpad, later Kramerstraat te Oostzaandam. Het Weverspad liep vanaf de Oostzijde het land in ter hoogte van de voormalige vermaning de Doofpot. De naam was ontleend aan oliemolen De Wever, die tussen 1712 en 1769 aan het einde van het pad stond. Het pad was overigens ouder, ofschoon het eerst bekende
 • Wezel, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWezel, de

  Oliemolen en oorspronkelijk volmolen te Koog. De Windbrief voor de volmolen werd gegeven injuni 1639. Injuli 1691 ging hij door brand verloren, waarna herbouw volgde. Vermoedelijk werd hij in 1729 oliemolen. In 1899 werd hij geheel onttakeld en werd een stoommotor geplaatst, nadat hij vanaf 1895 cacao-afval had verwerkt. Later werd de molen vervangen door cacaofabriek Hollandia, die op haar beurt weer moest wijken voor een fabriek van wasprodukten (thans
 • Wezel, Jaapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWezel, Jaap

  Wormer, 10 maart 1914 - Jisp, 23 april 1993

  Jacob (Jaap) Wezel, gehuwd met Geertje Elisabeth van den Oever (1921-2011), raadslid en wethouder voor de PvdA te Jisp.

  Jaap Wezel werd:

  * begin 1950 actief in de Jisper gemeenschap, *
 • Wezenberg, Marianneplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWezenberg, Marianne

  ('s-Gravenhage, 3 juni 1942)

  Beeldend kunstenaar, weefster. Marianne Wezenberg is autodidact. Zij werkt in Zaandam en maakt in hoofdzaak objecten met toepassing van weeftechnieken.

  beeldend_kunstenaar
 • WFCplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWFC

  De Wormerveersche Football Club WFC, gevestigd in Wormerveer en opgericht op 1 november 1907 is voortgekomen uit twee clubs, Olympia en Sparta. Tot 1916 werd gebruik gemaakt van terreinen van de gemeente Wormer. In 1916 verhuisde WFC naar Het Sportpark achter het station in Wormerveer, het latere Saenden-complex. Een periode die in sportief opzicht zeer succesvol was. Het seizoen 1917/1918 bracht WFC aan de top van het Nederlandse voetbal, de 1e klasse. Het verblijf was van korte duur, in 1…
 • Wielrennenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWielrennen

  Sport, in de Zaanstreek in verenigingsverband beoefend door Door Training Sterk (DTS) en Toerclub Le Champion.

  DTS werd opgericht in maart 1921 in café Booij te Krommenie door D. de Vries en R. Heijmering, als eerste wielrenclub in Noord-Holland boven het IJ. Doel was het beoefenen van de wielersport en vaardigheidsritten, tegenwoordig vaak trim- of toeristische tochten genoemd. De start en aankomst had meestal in de Stationsstraat te Zaandam plaats. Deze tochten trokken veel belang…
 • Wiersma, Gerardplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWiersma, Gerard

  Amsterdam 12 februari 1902 - Amsterdam 2 mei 1943 Gerard Wiersma 1905-1943 Gerard Wiersma, fabrieksarbeider, woonachtig aan de Emmastraat 19 te Krommenie. Tijdens de april-meistaking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in Krommenie enige arbeiders gearresteerd. De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevan…
 • Wiesbadenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWiesbaden

  Voormalig hofje “om de Noord' te Zaandijk. Het pad is ontstaan na 1750, de naam is eind 19e-eeuws. Dorpstimmennan Klaas Musch had er toen twee rijen houten woningen gebouwd. Hij vroeg burgemeester Andries Smit Gz. wat het mooiste plekje van de wereld was. Diens antwoord 'Wiesbaden' bepaalde de naam van het pad.
 • Wijd, het (Zaandijker)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijd, het (Zaandijker)

  Verbreding van de Zaan tussen Zaandijk aan de westkant en de Kalverpolder en de Enge Wormer aan de oostkant van de Zaan.
 • Wijde steeg, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijde steeg, de

  Een voormalig '“aansienlijk` pad te Zaandijk, dat in ieder geval begin 18e eeuw aanwezig was. Het pad werd ook wel 'de “Steeg van Tobbe' genoemd (19e eeuw) en heeft aan de Zaanzijde, ongeveer ter hoogte van de Tuinstraat gelegen.
 • Wijde Wormerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijde Wormer

  Voormalig meer, in 1626, na een eerdere mislukte poging in 1624-'25, drooggemalen en sindsdien een waterschap, dat in de jaren '80 van de 20e eeuw bij de samenvoeging tot het waterschap De Waterlanden werd betrokken. De Wijde Wormer, met een oppervlakte van ongeveer 1514 hectare, is geheel omgeven door een ringvaart, aan de oostelijke zijde na de watersnood van 1825 afgedamd. In het noorden wordt het waterschap begrensd door het voormalige heemraadschap Wormer, Jisp en Neck, in het…
 • Wijdewormer. deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijdewormer. de

  Pelmolen te Oostzaandam. Hij werd gebouwd in 1761. Hij heeft gestaan aan de Kalverringdijk en aan de Wormerringsloot. en werd in augustus 1868. na blikseminslag, door brand verwoest.
 • Wijenberg, Jplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijenberg, J

  Beeldend kunstenaar, schilder, waarvan niets anders bekend is dan dat hij van omstreeks 1750 tot 1752 in de Zaanstreek werkte. Van zijn hand zijn een schilderij van de walvisvangst, gedateerd 1752, en enkele portretten bewaard.

  beeldend_kunstenaar
 • Wijespad, Pietieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijespad, Pietie

  Voormalig pad te Oostzaandam, dat in 1679 een reglement kreeg. Niet bekend is waar het Pietie Wijespad heeft gelegen.
 • Wijkerbroekpolderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkerbroekpolder

  Zie: Landschappen 4.
 • Wijkermeerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkermeer

  Voormalig meer, de noordwestelijke uitloper van het IJ, tussen Assendelft, Beverwijk, Velsen, Santpoort en Spaarndam.

  Over de ontstaansgeschiedenis van het meer is weinig bekend. Mogelijk was het meer aanvankelijk een diepe kom, die door verschillende doorbraken met het IJ in contact kwam. Vanaf ongeveer 1100 tot 1357 vormde het meer een serieuze bedreiging voor het land benoorden het IJ; het stond via het IJ in direct contact met de Zuiderzee en via het Kromme IJ met de Schermer e…
 • Wijkerpadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkerpad

  Voormalig pad dat vanuit het westen van Assendelft naar de Kerkbuurt liep en daarna naar Beverwijk. Het was een voetpad. dat voor een deel van het jaar onder water stond.
 • Wijkerpolderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkerpolder

  Zie: Landschappen 10.
 • wijkoverlegplugin-autotooltip__defaultactualiseren
 • Wijkoverleg Wormerveerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkoverleg Wormerveer

  Door de gemeente Zaanstad erkend orgaan dat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft over onderwerpen als milieu. bebouwing en verkeer, met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het algemeen woon- en leefklimaat binnen de grenzen van de voormalige gemeente Wormerveer. Deze doelstelling tracht men te realiseren door het activeren van bewoners en organisaties. Na de
 • Wijkradenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkraden

  Na de vorming van Zaanstad, door de Samenvoeging van zeven eerdere afzonderlijke gemeenten per 1 januari 1974, was het gemeentebestuur bezorgd over de mogelijkheid de verschillende leefgemeenschappen tot één geheel te integreren. Niet zonder idealisme werd, naar Rotterdams voorbeeld, een “binnengemeentelijke decentralisatie” doorgevoerd, door de vorming van wijkraden. Voor deze raden - elk ervan zou ongeveer in het gebied van een eerder zelfstandige gemeente moeten functioneren - werd…
 • Wijn, Souwtje deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijn, Souwtje de

  (Oudeschild, Texel, 28 oktober 1888 - Den Helder, 22 maart 1969)

  Beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist, tekenaar, etser en lithograaf. Souwtje de Wijn, die dikwijls onder het pseudoniem `Zwanenberg` werkte, was leerling van de Rijksakademie te Amsterdam en de Academie in Antwerpen. Zij woonde en werkte in Amsterdam, Antwerpen en München, voorts enige tijd in Zaandam en tenslotte weer in haar geboorteplaats op Texel. Zij schilderde vooral landschappen, maar stond ook beken…
 • Wijnberg Zaandam, Albertplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijnberg Zaandam, Albert

  Handel in smeerol'i'en. zie Pennzoil Overseas bv
 • Wijngaarden, Arie Cornelis vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijngaarden, Arie Cornelis van

  (Sliedrecht, 27 oktober 1906)

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder en beeldhouwer. A.C. van Wijngaarden werd opgeleid door Titus Leeser en D. Bus. Hij woonde en werkte in Den Haag, Wassenaar, Alicante en Zaandam. In deze laatste gemeente maakte hij deel uit van de directie van de
 • Wijngaarden, Hannah vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijngaarden, Hannah van

  Zaandam, 17 december 1943

  Johanna Cornelia (Hannah) van Wijngaarden is een voormalig GroenLinks politica, sociaal bewogen pacifiste, die één periode Eerste Kamerlid voor GroenLinks was. Was eerder onder meer werkzaam bij Milieudefensie en bij het Amsterdamse Vervoersbedrijf als metrobestuurder. Voorzitter van de Junkiesbond. Hield zich als Kamerlid met uiteenlopende onderwerpen bezig en was voorzitter van het Kamerbreed Vrouwenoverleg.
 • Wijngaarden, IJsbrand Dirk vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijngaarden, IJsbrand Dirk van

  (Den Haag, 29 april 1937)

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en etser. Van Wijngaarden, die vaak ondertekent met 'Ysbrant' is autodidact. Hij woonde en werkte in Zaandam, Londen, Antwerpen en Venetië alvorens hij zich definitief in Antwerpen vestigde. In België werd hij onderscheiden met de Kamiel Huysmansprijs (Prix des Princes). Zijn werk is abstract.
 • Wijngaardens Fabrieken bv, Vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijngaardens Fabrieken bv, Van

  Fabriek van onder meer Zaanse mayonaise te Zaandijk. Het bedrijf werd in 1929 opgericht door J. van Wijngaarden en was oorspronkelijk gevestigd aan de Halstraat en later aan de Oostzijde te Zaandam, onder de naam Zaanlandse Oliehandel. In september 1932 werd aan de Lagedijk 270/272 te Zaandijk het pand De Kanarie gekocht. Hier werd een langzame, maar gedegen groei doorgemaakt tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
 • Wijnkanspadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijnkanspad

  Pad te Westzaandam, tussen de Herengracht en de Botenmakersstraat, westelijk lopend van de Westzijde. Hoe het pad aan de naam gekomen is, is niet achterhaald. Zeker is dat het een oud pad is,hoewel tot nu toe geen reglement van het pad gevonden is. Wel werd in 1722 gesproken van een bestaand reglement.
 • Wijtenkamp, Pplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijtenkamp, P

  Houtfactorij en expeditiebedrijf. Het bedrijf is opgericht in 1895 door Pieter Wijtenkamp (1861-1948), die van oorsprong balkenvlotter was en vanaf 1895 zelf van opdrachtgevers (zagerijen) werkzaamheden, zoals balkenvlotten en sorteren, aannam.
 • Wildeboer, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildeboer, de

  Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. De Windbrief van de Balkenzager werd waarschijnlijk gegeven in augustus 1718 aan Grietje Wildeboer. Hij heeft gestaan op de zuidkant van het Langeland, ten westen van de Vaan en werd in 1911 gesloopt.
 • Wildeman, de Jongeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildeman, de Jonge

  Pelmolen te Koog. Ook De Willem genoemd. De Windbrief werd gegeven in maart 1728 aan Maarten Wildeman. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Watering, ten zuiden van de Weelsloot en werd gesloopt in 1902.
 • Wildeman, de Rodeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildeman, de Rode

  Oliemolen te Wormerveer. De Windbrief werd gegeven in januari 1648. Hij heeft gestaan aan weg en Zaan en werd gesloopt in 1872, om plaats te maken voor olieslagerij De Toekomst (zie: Croklaan bv).

  oliemolen molen
 • Wildeman, de Rodeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildeman, de Rode

  Houtzaagmolen te Westzaandam, Paltrok. De eerste vermelding van de Balkenzager is uit 1729. Hij heeft gestaan ten westen van de tegenwoordige spoorlijn, dicht bij de Westzanerdijk, en werd omstreeks 1880 gesloopt om plaats te maken voor de stoomhoutzagerij De Ladder Jacobs, die in 1919 door brand werd verwoest.
 • Wildschieter, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildschieter, de

  Houtzaagmolen te Westzaandam, zeskante bovenkruier, ook De Schieter genoemd. De Windbrief van de Balkenzager werd gegeven in april 1683. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Zuiderwatering en werd in 1916 tot stellinghoogte afgebroken, waarna een elektromotor werd bijgeplaatst.
 • Wildschutter, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWildschutter, de

  Pelmolen te Oostzaandam, meestal De Schutter genoemd. De windbrief werd gegeven in juli 1693. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Braakdijk, even voorbij de rooms katholieke kerk aan het Kalf en werd in oktober 1885 door brand verwoest. Op zijn erf werd later het asiel aangelegd.
 • Wilhelminabrugplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilhelminabrug

  Zie: Wilhelminasluis
 • Wilhelminapark, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilhelminapark, het

  Park en vereniging te Wormerveer.

  In oktober 1897 ontstonden de plannen tot stichting van het park Burgerlust. Hiervoor werd een zevental percelen samengevoegd, waarvan het grootste gedeelte Overtuinen was van de aan de Zaanweg nummer 5 wonende familie Van Doorn, het Bos Van Doorn.
 • Wilhelminaschool Zaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilhelminaschool Zaandam

  WERK IN UITVOERING De Wilhelminaschool was een school die gevestigd is in Zaandam. De school werd opgericht in ? en sloot in 1983. De school stond bekend als vernieuwingsschool. Op initiatief van de toenmalige gemeentelijk inspectrice van het onderwijs (1956-1972) mej. Bets E.G. Bos, eerder hoofd van de Wilhelminaschool, in navolging van haar voorganger, C.J. Rol (1947-1956) en met steun van de wethouder van Onderwijs van Zaandam en latere burgemeester van Wormerveer
 • Wilhelminasluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilhelminasluis

  Op 24 oktober 1903 geopende, belangrijkste doorsluizing van de Dam te Zaandam.

  Vóór de aanleg, die in 1901 een aanvang nam, omvatte het Zaandamse sluizencomplex de Duikersluis met een breedte van 6,29 m, diepte 2,20 m onder Amsterdams Peil, de Kleine Sluis met een lengte van 18 m, breedte 3.24 m en diepte 2,01 m en de
 • Willem Claas Heynensluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillem Claas Heynensluis

  Zie: Heynensluis, Jaap.
 • Willem Jansenstichtingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillem Jansenstichting

  In 1973 opgerichte stichting te Westzaan, die zich ten doel stelt zoveel mogelijk werken van de kunstenaars Willem en Chris Jansen in eigendom te verkrijgen en deze permanent tentoon te stellen. De stichting heeft een bestuur van twaalf leden en wordt gesteund door een 'vriendenkring' van meer dan 200 leden. Om inkomsten te verwerven worden etsen verkocht, dat zijn niet gesigneerde nadrukken van de bewaard gebleven koperplaten, en af en toe in- en verkooptentoonstellingen…
 • Willem Juttensluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillem Juttensluis

  Zie: Juttensluis, Willem
 • Willem Ockersluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillem Ockersluis

  Zie: Ockersluis, Willem
 • Willem, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillem, de

  Pelmolen te Koog, zie: De Jonge Wildeman, de Jonge
 • Willems, Pieterplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillems, Pieter

  (Amsterdam, 28 februari 1901 - Zaandam, 23 februari 1962)

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder, Pieter Willems woonde en werkte in Amsterdam en Zaandam.

  beeldend_kunstenaar
 • Willemszoon, Jacobplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillemszoon, Jacob

  Urk, 15 februari 1894 - Neuengamme 3 januari 1945

  Jacob Willemszoon werd in november 1943 gearresteerd als gevolg van verraad door de Zaandamse Francisca de Munck-Siffels. Hij was actief binnen het communistisch verzet en woonde in de Rigastraat 4 in Zaandam.
 • Willering, Albert Janplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWillering, Albert Jan

  Zaandam, 24 maart 1928

  Albert Jan Willering, beeldend kunstenaar, kunstschilder, woonde en werkte in Voorburg, Breukelen en Den Haag. Hij vertrok in 1952 naar Parijs. Zowel in Frankrijk als de Verenigde Staten (New York) heeft hij prijzen gekregen. Zijn werk was aanvankelijk expressionistisch en werd later meer abstract. Hij staat ook wel bekend als
 • Willeumier, Karelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilleumier, Karel

  Amsterdam, 23 juli 1847 - ?

  Karel August Willeumier, 50 jaar organist van de Oostzijderkerk, componist, muziekdocent en schrijver. Zijn motto was: “Eenvoud is kenmerk van het ware”. Hij ontving lessen van J.B. Geel en Nicolaas Klaasen, respectievelijk organisten van de hoofdstedelijke Westerkerk en Oosterkerk. In 1863 volgde benoeming tot organist te Amstelveen, in 1868 tot organist in Zaandam bij de Nederlands Hervormde Oostzijderkerk. Hij trad tevens op als muziekdocent en …
 • William Recqplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilliam Recq

  Tabaksmolentje in Oostzaandam, 'In de Noord'. De molen werd in 1690 in een akte genoemd; nadere gegevens ontbreken (P. de Boer, in: De Zaende 1950, blz 79).
 • wim_krijtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBroer Hans Krijt toevoegen:

 • Wind, de (Oostzaandam)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWind, de (Oostzaandam)

  Oliemolen te Oostzaandam, oorspronkelijke naam Het Vliegend Heit. De eerste vermelding dateert uit mei 1663. Hij heeft gestaan aan de Zaan, buiten de Kalverringdijk, noordelijk van De Kat en ging op 22 november 1914, toen hij al een aantal jaren cacao-afval verwerkte, door brand verloren.
 • Wind, de (Westzaandam)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWind, de (Westzaandam)

  Oliemolen te Westzaandam. De windbrief werd gegeven in juni 1685 aan Alden Claesz. Wint. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Papenpadsloot, ten westen van de tegenwoordige spoorlijn, en werd gesloopt in 1880.

  oliemolen molen
 • Windbriefplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindbrief

  Akte van vergunning tot het bouwen van een windmolen, waarin voorts de bepalingen omtrent het Windrecht waren geregeld.

  Windbrieven waren een vereiste voor het bouwen van een molen. Desondanks zijn niet van alle bekende molens ook de windbrieven bekend. Deze zijn vermoedelijk verloren geraakt. In een aantal gevallen was de windbrief van jongere datum dan de molen zelf. De oudst bekende windbrieven met betrekking op de Zaanstreek dateren uit de 16e eeuw.
 • Windei, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindei, het

  Oliemolen te Oostzaandam. De windbrief werd gegeven in mei 1655. Waarschijnlijk had hij, gezien zijn plompe uiterlijk, eerder elders als watermolen dienst gedaan. Hij heeft gestaan aan weg en Zaan aan het begin van 't Kalf. In 1906 werd hij tot stellinghoogte afgebroken. Zijn onderbouw en schuren werden later gebruikt voor een olieraf?naderij.
 • Windhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindhond, de

  Kleine slijp- en schelpzandmolen op de Zaanse Schans. Het molentje werd gebouwd in 1890 te Zaandam in de omgeving van de latere Schildersbuurt, waarvoor het in 1921 moest wijken. Na een aantal verhuizingen werd het molentje in 1965 geschonken aan Stichting de Zaanse Schans en daar gebouwd. Sinds 1979 wordt er met regelmaat met het molentje gemalen.
 • Windhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindhond, de

  Oliemolen en later verfmolen te Oostzaandam. bijgenaamd Dunbil. De windbrief werd gegeven in januari 1634. Hij heeft iets zuidelijk van de tegenwoordige Julianabrug gestaan. In 1897 werd hij verfmolen, in 1911 werd hij gesloopt.

  oliemolen molen
 • Windhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindhond, de

  Oliemolen te Oostzaandam. De Windbrief werd gegeven in september 1663. Hij heeft gestaan aan en ten noorden van de Zuidervaldeursloot, ten westen en op enige afstand van de Weer, en werd gesloopt in 1889.

  oliemolen molen
 • Windhond, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindhond, de

  Houtzaagmolen te Zaandijk, paltrok. De Windbrief werd gegeven in september 1643. Hij heeft gestaan aan het Hazepad. ongeveer halverwege tussen de Lagedijk en de spoorlijn. ten zuiden van de Sluissloot, en werd in mei 1908 gesloopt.
 • Windrechtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindrecht

  Al door de graven van Holland werd het gebruik van molens belast. Was voor de bouw ervan een vergunning vereist in de vorm van een Windbrief, jaarlijks diende aan de grafelijkheid windrecht te worden betaald, een pachtsom voor het gebruik van de wind.
 • Windsurfenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindsurfen

  Zie: Plankzeilen
 • Windveren (ook: windverings)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindveren (ook: windverings)

  In de houtbouw benaming van de planken die bij een spits toelopend dak aan weerszijden van de gevel zijn gelegd tot aan de nok, waar ze elkaar bij de Makelaar ontmoeten. Bij de windveren sluiten zich de waterborden aan, die over de buitenste dakpannen liggen. Dienen deze laatste tegen inwatering. Het doel van de windveren is te voorkomen dat de wind onder de dakpannen (of het riet) komt, waardoor deze zouden afwaaien. In de Zaanse houtbouw werden de windveren dikwij…
 • Winkel bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWinkel bv

  Automobiel- en garagebedrijf te Zaandam voor personen- en bedrijfswagens. Garage Winkel werd in 1934 opgericht te Hoorn als Autobedrijf Van der Linden en Winkel en hield zich aanvankelijk uitsluitend met reparaties bezig. Na de oorlog werd de onderneming in een nv omgezet en werd men dealer van Vauxhall-personenauto's en Bedford- en Daf-bedrijfswagens. Toen in 1961 de Bedford-dealer voor de Zaanstreek, Jan Does, overstapte naar Daf, opende Van der Linden en Winkel een filiaal te Zaand…
 • Winkel, Huibertplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWinkel, Huibert

  Amsterdam, 28 augustus 1922 - Zaandam, 11 februari 2014

  Remmert Huibert Winkel, gemeente-architect van Zaanstad van 1974 tot 1984. Na een opleiding HTS Bouwkunde in Den Haag en Voortgezet en Hoger Bouwkunst Onderwijs in Almelo kwam ir. Winkel in 1956 als chef tekenkamer in de gemeente Zaandam werken. In deze functie ontplooide hij een aantal zelfstandige activiteiten zoals de ontwerpen van Mavo 't Fregat, de Feniksschool, Industrieel Centrum De Boerenjonker en de Kennedyschool.…
 • Winkeliersverenigingenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWinkeliersverenigingen

  Verenigingen van winkeliers (detailhandelaren') met als doel het behartigen van ondernemersbelangen, onder meer door het organiseren van verkoopacties, cursussen en opleidingen. en het beoordelen van en het plegen van overleg over overheidsmaatregelen, zoals winkelopeningstijden, winkelvestigings- en verkeersplannen, parkeer- en vervoersbeleid enzovoort. In 1960 waren er in de gemeenten Zaandam, Koog, Zaandijk. Wormerveer, Wormer, Krommenie, Assendelft, Westzaan en Oostza…
 • Winter, Jan Baptiste deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWinter, Jan Baptiste de

  Zaandam 7 september 1929 - Hilversum 13 mei 1985

  Beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar, etser en beeldhouwer. Jan Baptiste de Winter was leerling van Jeroen Voskuyl te Amsterdam en van het instituut tot opleiding van tekenleraren aldaar. Hij woonde en werkte in Zaandam, signeerde doorgaans met
 • Winterhulpplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWinterhulp

  Zie: Tweede Wereldoorlog Wereldoorlog 3.
 • Wip, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWip, de

  Houtzaagmolen te Oostzaandam. De enige vermelding dateert uitjuli 1676; verdere gegevens zijn onbekend.
 • Wipmolenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWipmolen

  Molentype, ook wel kokermolen of spinbol genoemd. De wipmolen gold als verbetering van de Standerdmolen met name doordat het onderlichaam de ruimte biedt er werktuigen in te plaatsen. Het bovenhuis van een wipmolen is geplaatst op een molenspil die door een (soms uit acht delen bestaande) zware eikehouten koker loopt.
 • Wit bv, Bouwbedrijf Maarten deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit bv, Bouwbedrijf Maarten de

  Bouwbedrijf te Zaandam, gevestigd aan de A. van Broekweg. Het bedrijf werd begonnen in 1943 door Maarten de Wit, die op de nominatie stond tewerkgesteld te worden in Duitsland. Hij leende f 500 en kocht een handkar. De eerste jaren verrichtte hij klein reparatiewerk en maakte hij linealen en bordewaskwasten. Na de oorlog vestigde het bedrijf zich aan de
 • Wit, Aad deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Aad de

  Zaandam, 17 juni 1937

  Arie Jacob (Aad) de Wit, beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar en beeldhouwer. Aad de Wit kreeg zijn opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woonde en werkte in Zaandam, daarna in Moordrecht, en maakt wandschilderingen, betonreliëfs en grafitto's in een moderne beeldtaal (pop-art). Het werk van Aad de Wit typeert zich door vrolijkheid, humor, heldere kleuren en het altijd aanwezige ruitje. Het karton is altijd gemaakt van gerecycled…
 • Wit, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, de

  Meelmolen te Wormerveer, zie: De Witte Vlinder, De Witte
 • Wit, firma Nicolaasplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, firma Nicolaas

  Firma Nicolaas Wit, voormalige cacao- en chocoladefabriek te Zaandijk, later onder de naam Nicolet-Krommenie BV te Krommenie. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door Nicolaas Wit (1911-1961), die enige jaren later zijn broer Hendrik Wit (1913-1989) bij de zaak betrok. Nicolaas Wit werd een NV met drie directeuren, want ook vader Klaas Wit, voormalig adjunct-directeur van Cacao de Zaan en later mede-eigenaar van cacaofabriek Wittenburg, werd in de leiding opgenomen.
 • Wit, Gerrit Jan deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Gerrit Jan de

  Krommenie, 17 april 1899 - Flossenbürg, 5 januari 1945 Gerrit Jan de Wit 1899-1945 Gerrit Jan de Wit, woonachtig in Krommenie, werd opgepakt nadat er met koeien van letters 'Leve Stalin' op de woning van NSB-burgemeester Anton Jongsma werd geschilderd en de dag erna anti-Duitse pamfletten in Krommenie werden verspreid. De Wit's naam wordt tevens genoemd bij de april-meistaking 1943 waar hij als werknemer van Verblifa op 30 april 1943 in staking ging.
 • Wit, Jan deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Jan de

  (Wormerveer 1895-1991)

  Oprichter, bestuurslid en erelid van verscheidene Wormerveerse verenigingen. Jan de Wit dreef een kleine kruidnierszaak aan de Goudastraat en was bijna 50 jaar werkzaam bij Gebr. Laan (later Van Nelle-Lassie) in Wormer. Hij was oprichter van de voetbalclub WFC en het Wormerveers Toneelgezelschap WTG. Van beide verenigingen was hij langdurig bestuurslid. Hij regisseerde voorts ettelijke malen revues voor WFC en de Vrijwillige Brandweer.
 • Wit, Marijke Johanna deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Marijke Johanna de

  Wormerveer 14 mei 1943

  Beeldend kunstenaar, grafica, etsen en kopergravures. Marijke de Wit kreeg haar opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij woonde en werkte in Wormerveer, daarna in Den Haag. In 1963 kreeg zij de Jacob Maris-jeugdprijs voor grafiek en in 1966 dezelfde prijs voor materiaalgebruik. Zij werkt in realistische trant waarbij afbeeldingen van mensen in hun omgeving en interieurs een rol spelen. De Wit begon in 1978 met de keramiek…
 • Wit, Monne deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Monne de

  Zaandam, 23 september 1945

  Monne de Wit, voormalig voetballer van ZVV en Telstar, was onder meer fysiotherapeut van het Nederlands elftal. Hij brak bij ZVV in 1968 door en belandde bij Telstar waar hij tien seizoenen lang in de eredivisie als middenvelder speelde. Na degradatie in 1978 sloot De Wit zijn actieve voetballoopbaan af.
 • Wit, Piet deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Piet de

  Wormer, 6 maart 1946

  Piet de Wit is een voormalig Nederlands wielrenner en stayer. In 1966 en 1967 werd hij bij de amateurs tweemaal wereldkampioen. was profwielrenner van 1968 tot 1974 en was driemaal Nederlands kampioen. Bij de WK's won hij eenmaal zilver en tweemaal brons. Samen met Leo Duyndam zette hij in 1973 de zesdaagse van Zürich op z'n naam. \ Verder was hij actief als assistent baan-coach bij de KNWU, coördinator sponsorwerving bij de Stichting Wielerronde van Noord-Hol…
 • Wit, Simon deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Simon de

  Winkelketen opgericht door Simon de Wit, oorspronkelijk begonnen te Wormerveer met huis-aan-huis verkoop, later met winkels door het hele land. In 1972 opgegaan in Albert Heijn.

  De eerste aanzet tot het bedrijf werd gegeven door Simon de Wit, die woonde aan de Dubbele Buurt in Wormerveer. Na het overlijden van zijn vader kreeg hij, twaalf jaar oud, de zorg over het gezin. Zijn moeder kocht aanvankelijk van Koos Fortuin, de eigenaar van het kaaspakhuis waar haar man gewerkt had e…
 • Wit, Simon de (Roeier)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Simon de (Roeier)

  Zaandam 24 augustus 1912 - Amsterdam 2 maart 1976

  Directeur (kleinzoon van de oprichter) van Simon de Wit van 1943 tot 1964. Hij deed ook van zich spreken als jollen-. regenboog- en zeezeiler. Hij won vele malen o.m. de North Sea Race. Als roeier (voor Nereus, ZZV en Minerva) was Simon de Wit eveneens succesvol, zie:
 • Witcoplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWitco

  Fabriek in wasprodukten te Koog. eerder bekend als Jonk. Het bedrijf werd opgericht in oktober 1933 als firma N. Jonk Hzn te Purmerend. De heer Jonk was eerder werkzaam geweest bij een naar Voorburg vertrekkend bedrijf dat wassen produceerde. Contacten met S. Kaper te Zaandijk. eigenaar van een agentuur in wassen, leidden tot de oprichting van het bedrijf, met Kaper en Jonk als oprichters. Al snel werd de bedrijfsruimte in Purmerend te klein en in 1939 verhuisde men naar Koog waar de in 1…
 • Witte Schaapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWitte Schaap

  Houtzaagmolen te Oostzaandam, paltrok. De eerste vermelding van de wagenschotzager dateert uit 1712. Hij heeft gestaan ten westen van de Gouw, en kwam in 1764 in slopershanden.
 • Witte, Aldert Mariaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWitte, Aldert Maria

  (Grootebroek 27 oktober 1916-Boxtel 22 januari 1974)

  Vormgever, boekverzorger. Aldert Witte woonde geruime tijd in Zaandam, na 1966 in Dordrecht. Hij ontving in 1962 de Staatsprijs voor typografie.
 • Witte, Annekeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWitte, Anneke

  (Den Burg, Texel, 1 september 1943)

  Beeldend kunstenaar, schilderijen. grafiek (houtsneden, etsen, litho's) en vooral aquarellen. Anneke Witte kreeg haar opleiding aan de Gerrit Rietveld-academie. Zij woont en werkt in Zaandijk en is als docente verbonden aan
 • Witte, Dirk Hermanusplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWitte, Dirk Hermanus

  (Zaandam, 29 juni 1885 – Amsterdam, 15 november 1932)

  Dirk Hermanus Witte werd op 29 juni 1885 geboren op het Bouwmanspad in Zaandam. Al op heel jonge leeftijd was duidelijk dat hij een bijzondere aanleg had voor muziek. Voor zijn vierde verjaardag kreeg hij daarom van zijn ouders een simpel fluitje, waarop hij al snel veel melodietjes kon spelen.
 • Woerdeman, prof. dr. M. W.plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoerdeman, prof. dr. M. W.

  Zaandijk, 10 april 1892 - Amsterdam, 3 augustus 1990 Prof. Dr. Martinus Willem Woerdeman Martinus Willem Woerdeman volgde het middelbaar onderwijs aan de HBS in Zaandam waar zijn uitzonderlijke begaafdheid bleek. Zijn grote behulpzaamheid en vriendelijkheid bezorgde hem ook een natuurlijk overwicht op zijn klasgenoten. Na het eindexamen in 1909 te hebben afgelegd begon hij de studie van de geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en tegelijkertijd een studie van…
 • Woestenburg en Van der Meer bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoestenburg en Van der Meer bv

  Machine- en apparatenfabriek te Zaandam. Het bedrijf werd in 1947 opgericht en kreeg de naam van de twee oprichters. Vanaf het begin van de jaren '70 werd de directie door J. Woestenburg alleen gevoerd, tot hij in 1985 overleed. Het bedrijf is gevestigd aan de Houthavenkade te Zaandam, waar in 1970 een nieuw kantoorpand in gebruik werd genomen. Dit werd verlaten nadat het bedrijf in 1990 het leeggekomen grote pand (7500 m2) van vertrekkend buurman
 • Wolf, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolf, de

  Meelmolen te Jisp, zie: Molens zonder (of met onbekende) eigennaam zonder eigennaam.
 • Wolf, de Goudenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolf, de Gouden

  Oliemolen te Oostzaandam, zie: De Oude Wolf

  oliemolen molen
 • Wolf, de Jongeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolf, de Jonge

  Oliemolen te Wormer. De eerste vermelding dateert uit 1641. Hij heeft gestaan aan de Wormerringdijk, buitendijks, ongeveer tegenover de Zuidersluis van Wormerveer, en werd gesloopt in 191 1.

  oliemolen molen
 • Wolf, de Oudeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolf, de Oude

  Oliemolen te Oostzaandam, oorspronkelijke naam De Gouden Wolf. Hij is vermoedelijk gebouwd in 1617 onder de naam De Gouden Wolf. Hij heeft gestaan aan de Kalverringdijk, buitendijks, en werd gesloopt in 1877. Op zijn erf kwam de lak- en vernisfabriek van
 • Wolfrak, ‘tplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolfrak, ‘t

  Oude naam voor het deel van de Zaan, tussen het Zuideinde te Wormerveer en de buurtschap Bartelsluis, waar de Zaan zich vanaf het (Zaandijker) Wijd versmalt. Wellicht dat door deze versmalling een verraderlijke windval ontstond. waaraan het water zijn naam dankt. Het Wolfrak werd soms het Moordenaarsrak genoemd.
 • Wolfsmolen, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolfsmolen, de

  Meelmolen te Jisp. zie: Molens zonder (of met onbekende) eigennaam zonder eigennaam.
 • Wolleswinkel, Isaak Johannes (Jo)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolleswinkel, Isaak Johannes (Jo)

  (Amsterdam 1906-1969)

  Raadslid en wethouder voor de VVD te Koog. Jo Wolleswinkel kwam, na een HBS-opleiding en een aantal betrekkingen in 1938 in dienst bij Zaans Veem bv Veem. In 1950 werd hij directeur van dit bedrijf, hetgeen hij tot zijn dood zou blijven. In 1949 kwam hij voor de VVD in de gemeenteraad van Koog; hij zou 20 jaar raadslid blijven. In de periode 1958'62 was hij wethouder en loco-burgemeester van deze gemeente.
 • Wolters, Peterplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolters, Peter

  (Koog aan de Zaan, 27 mei 1946 - Zaandam, 15 juni 1999)

  Beeldend kunstenaar, fotograaf en zeefdrukker. Peter Wolters kreeg zijn opleiding aan de Nederlandse fotovakschool. Hij woonde en werkte in Wormerveer, later in Koog aan de Zaan.
 • Woningbouwplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoningbouw

  Gemeentelijke woningbedrijven en Woningcorporaties hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het wonen in onze streek. Hun betekenis laat zich reeds afleiden uit de omvang van het woningbezit dat zij beheren. Hun invloed op de bouw- en woontechnische kwaliteit van de woningvoorraad was, en is nog steeds, groot. Daarnaast hebben zij via belangenbehartiging het overheidsbeleid op het terrein van de volkshuisvesting beïnvloed. Dat beleid was anderzijds overigens i…
 • Woningcorporatiesplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoningcorporaties

  Verzamelnaam van wettelijk erkende woningbouwverenigingen en woningstichtingen. Deze instellingen houden zich bezig met het bouwen, beheren, verhuren en exploiteren van woningen.

  In de Zaanstreek vond in Krommenie op 18 december 1907 de oprichting plaats van de eerste woningbouwvereniging: de Vereniging tot de bouw van woningen De Volkswoning. In de jaren daarop groeide het aantal woningcorporaties gestaag. Uit vorenstaande benamingen blijkt reeds, dat voor woningcorporaties…
 • Worme, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWorme, de

  Veenstroom, zie: Landschappen 3.4.
 • Wormerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer

  Voormalige zelfstandige gemeente, die steeds is beschouwd als behorende tot de Zaanstreek maar - althans bestuurlijk sinds de jaren '80 voornamelijk op Waterland georiënteerd raakte. Het dorp verweerde zich eerder, in het begin van de jaren '70, met succes tegen de
 • Wormer en Jisper Advertentiebladplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer en Jisper Advertentieblad

  Maandblad, verschenen tussen 1923 en 1941 als voortzetting van het eerdere maandblad De Omroeper. Uitgever Kuijper's boekhandel en handelsonderneming liet het blad na de Tweede Wereldoorlog opgaan in De Typhoon.
 • Wormer Gemeenschapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer Gemeenschap

  Overkoepelende organisatie van de plaatselijke verenigingen in de gemeente Wormer, tussen 1946 en 1979. Oogmerk van de WG was de onderlinge band tussen de aangesloten verenigingen te verstevigen en culturele activiteiten te bevorderen en te stimuleren. De Wormer Gemeenschap was na de oorlog een der laatste van dergelijke overkoepelende organen die in de Zaanstreek ontstonden. Burgemeester
 • Wormer Sluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer Sluis

  Voormalig sluisje in de Dam te Zaandam, ook wel Kleine Sluis genoemd. De Wormer Sluis was de eerste sluis in de Dam, waarschijnlijk aangelegd begin 15e eeuw, en was aangelegd op kosten van de bannen van Wormer en Jisp. Deze hadden belang bij ongehinderde doorvaart en daarenboven bij goede afwatering. De sluis had het karakter van een duikersluis; hij was overkapt en te klein om schepen van enig formaat te kunnen schutten.
 • Wormer, Jisp en Nek, Heemraadschapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer, Jisp en Nek, Heemraadschap

  Waterstaatkundige eenheid van het oude land tussen de Starnmeer, de Beemster, de Wijde Wormer, de Enge Wormer en de Zaan, eeuwenlang een zelfstandig bestuurd heemraadschap, sinds de jaren '80 deel uitmakend van het waterschap De Waterlanden.

  Het heemraadschap is door een omringdijk omsloten, waartoe in 1630 het besluit werd genomen. Oorzaak was dat de oude landen dreigden te overstromen als gevolg van het opmalen van water uit de omliggende droogmakerijen. D…
 • Wormer- en Jisperveldplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormer- en Jisperveld

  Zie: Landschap 3.4. en Natuur in de Zaanstreek in de Zaanstreek 5.1.4.
 • Wormerdamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerdam

  Veronderstelde dam in of bij de Zaan; de historici nemen het bestaan van deze dam vrijwel algemeen aan, maar strijden over de plaats waar deze gelegen heeft. De theorieën over de Wormerdam zijn terug te voeren op een oorkonde uit 1394 van Hertog Aelbrecht van Beieren, die onder meer graaf van Holland en Zeeland was. ln deze oorkonde wordt verwezen naar een oudere oorkonde uit 1361 van ridder Wouter van Heemskerk en de baljuw van Kennemerland en Friesland, Harmen van den Bossche (die …
 • Wormerlandplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerland

  Per 1 januari 1991 gevormde zelfstandige gemeente, ontstaan door samenvoeging van de eerdere gemeenten Wormer Jisp en De Wijde Wormer De samenvoeging werd een feit toen op 27 juni 1990 de Eerste Kamer de Wet Gemeentelijke Herindeling Waterland bekrachtigde, die eerder door de Tweede Kamer was aangenomen. In de dorpen zelf is vruchteloos actie ondernomen om het besluit tot schaalvergroting te voorkomen. Bij de samenvoeging was ook een klein gedeelte van Purmerend, langs het Noordholla…
 • Wormerveerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveer

  Voormalige zelfstandige gemeente, sinds 1 januari 1974 deel uitmakend van Zaanstad. Het dorp kent een betrekkelijk korte geschiedenis; de eerste bewoning is ontstaan in de onmiddellijke nabijheid van het Zaan- of Wormerveer, een oud grafelijk veer naar Wormer, dat al in de 14e eeuw aanwezig was. Deze eerste paar huizen groeiden aanvankelijk zeer langzaam in zuidelijke richting langs de Zaanoever. Het gehucht werd 't Saen genoemd en maakte deel uit van de
 • Wormerveer, hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveer, het

  Zie: Overzetveren
 • Wormerveers Drankweer Comitéplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveers Drankweer Comité

  Plaatselijk comité, gevormd door vertegenwoordigers van geheelonthouders-organisaties in de jaren '30; de activiteiten bestonden voornamelijk uit colportage met bladen als de Geheelonthouder en Jonge Strijd. Een drijvende kracht binnen dit comité was IB.
 • Wormerveerse Aannemings Maatschappij, (WAM)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveerse Aannemings Maatschappij, (WAM)

  Coöperatie van aannemers te Wormerveer. De coöperatie werd op 20 april 1920 opgericht door acht voor zichzelf beginnende timmerlieden (Jan Spreeuw, Frederik Stam, Wouter Gorter, Frederik Bot, Willem Woerdeman, Anton Schollee, Cornelis Klinkenberg, en Hendrik Spreeuw) onder de naam 'Zaanse Coöperatieve Bouwersbond'. Vanaf de oprichtingsdatum tot 1940 werden steeds grotere bouwwerken in zowel
 • Wormerveerse Gemeenschap (WG)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveerse Gemeenschap (WG)

  Samenwerkingsorgaan van vrijwel alle Wormerveerse verenigingen in de periode 1946-1986. Initiatiefnemer tot de oprichting van de WG naar voorbeeld van gemeenschappen in andere plaatsen, was burgemeester Albert Slager, die in een brief alle verenigingen te Wormerveer voor een bijeenkomst uitnodigde. Aan het eind van de vergadering traden alle 63 aanwezige organisaties tot de WG toe.
 • Worp, Hendrik van derplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWorp, Hendrik van der

  Zutphen 2 juli 1840 - Zaandam 20 december 1910

  Hendrik van der Worp, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar, zoon van de bekende schilder en portretlithograaf Willem van der Worp (1803-1878), woonde en werkte in Zutphen, Almelo, Purmerend en enkele jaren tot zijn overlijden in Zaandam. Hij werd bekend door landschappen en zeegezichten.
 • Worstelenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWorstelen

  Zie: Krachtsport
 • Worsteling Jacobs, Deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWorsteling Jacobs, De

  Houtzaagmolen in Oostzaandam, zeskante bovenkruier. De windbrief van de balkenzager werd gegeven in december 1716 aan Jacob Dirksz. Heijn. De molen stond iets ten noorden van de Hanenpadsloot, en kwam eind 1754 in slopershanden.
 • Wortel, Cornelia Baligje (Corrie)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWortel, Cornelia Baligje (Corrie)

  Krommenie, 23 februari 1932 - Haarlem 22 februari 2010

  Beeldend kunstenaar, schilderijen, tekeningen en wandkleden. Wortel was een leerlinge van Gerrit Jan de Geus. Zij woonde en werkte aanvankelijk in Krommenie, later in Haarlem.
 • Woud en Schaapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoud en Schaap

  Blik-emballagebedrijf, aanvankelijk te Zaandijk en later te Krommenie, in 1912 opgegaan in de Verblifa (Verenigde Blikfabrieken) Cornelis Woud begon in mei 1888 met een knecht een blikslagerij in Zaandijk, hij werkte toen onder meer voor Verwer. Door de groeiende vraag naar blikken emballage-artikelen had het bedrijf groeimogelijkheden. Daarom besloot Woud in juni 1889 samen te gaan met Jacob Schaap, die de uitbreidingen kon financieren. Woud werd technisch leider, terwijl Schaap…
 • Woud, Polder Hetplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoud, Polder Het

  Polder van ruim 398 hectare in zowel de voormalige gemeente Krommenie als in Uitgeest, thans deel uitmakend van het waterschap Het Lange Rond. De Polder grenst aan het Uitgeester meer en de Stierop, vervolgens aan de Markervaart, de Tap- of Tochtsloot en de Nauemase Vaart tot aan de Taandijk, voorts westwaarts langs de Krommenieër dijk tot aan de Uitgeester Lagendijk, om zich vervolgens zuidwaarts in een smalle strook uit te strekken tot de Nieuwendam. Op dit laatste punt behoo…
 • Wouda, Fredplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWouda, Fred

  Wormerveer, 24 maart 1947 - Zaandam, 1 februari 2019

  Fred Wouda, laatste voorzitter van voetbalvereniging QSC, speelde een actieve rol in het tot stand komen van de fusie met WFC in 2003 tot het huidige Fortuna Wormerveer. Sinds de fusie was hij hét gezicht van de club qua accommodatiebeheer. Onder zijn leiding is het Wateringcomplex vrijwel geheel op de schop gegaan qua velden, opstallen en randgebieden. Daarnaast was hij actief als scheidsrechter en verrichte hij vele hand- en sp…
 • Woudaap, Deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudaap, De

  “mooi gezet” Watermolen in Uitgeest. Ofschoon de in 1651 gebouwde watermolen, type grondzeiler, op het grondgebied van Uitgeest staat, wordt hij meestal tot de Zaanse molens gerekend.

  De poldermolen bij Krommeniedijk doet nog altijd dienst en is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
 • Woudaap, Deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudaap, De

  Oliemolen in Oostzaandam, meestal De Aap of Het Aapie genoemd. De eerste vermelding dateert uit januari 1656.

  In oktober 1915, toen hij al een tiental jaren werd gebruikt voor het verwerken van cacao-afval en het malen van fourage-artikelen, werd hij door brand verwoest. De molen stond ten westen en op enige afstand van De Gouw, iets ten noorden van het Konijnenpad. Opvallend aan deze molen was dat zijn romp was bekleed met overmaadse planken. Voor oliemolens was dit zeer uitzonder…
 • Woude, Ad van derplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoude, Ad van der

  Utrecht, 11 juli 1932 - Ede, 14 juni 2008

  Prof. dr. Adrianus Maria (Ad) van der Woude, Auteur van het proefschrift Het Noorderkwartier. Een regionaal historisch onderzoek in de demografische en economische geschiedenis van westelijk Nederland van de late middeleeuwen tot het begin van de 19e eeuw
 • Woudpolder, Krommenieërplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudpolder, Krommenieër

  Zie: Polder Het Woud
 • Woudsluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudsluis

  Voormalig sluisje op de Nauernasche Vaart bij Krommenie, naar de Krommenieër Woudpolder.

  sluis
 • Woudt, Gerrit Nicolaasplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudt, Gerrit Nicolaas

  Zaandijk, 20 juli 1911 - Koog, 13 september 1983

  Beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en etser. Gerrit Woudt, zoon van Jan Woudt, was leerling van Ko Koeman, Cees Bolding, Wilm Wouters en Huib Luns.

  Hij woonde en werkte in Zaandijk, Loosdrecht, Londen en Koog en maakte studiereizen naar Italië, Frankrijk, België en Zuid-Engeland. Hij kreeg driemaal een koninklijke subsidie. Zijn werk bestaat vooral uit olieverfschilderijen, voorts uit vele tekening…
 • Woudt, Jan Pieterplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudt, Jan Pieter

  Zaandijk, 24 februari 1960 - Zaandam, 17 juli 2016

  Journalist Jan Pieter Woudt kwam in 1981 als leerling bij De Typhoon in dienst en werkte voornamelijk in de Zaanstreek en geregeld voor het dagblad. Hij was dienstweigeraar en vervulde zijn vervangende dienstplicht door van 1983 tot midden 1991 mee te werken aan de Zaanse Encyclopedie. De laatste drie jaren voerde hij er samen met zijn vader
 • Woudt, Klaasplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudt, Klaas

  Koog aan de Zaan, 13 mei 1923 - 19 december 2012

  Uitgever, publicist, bestuurder van een groot aantal verenigingen en stichtingen. Klaas Woudt was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de oprichting, de redactie en de vervaardiging van het tijdschrift
 • Woudt, Tamesplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudt, Tames

  Koog aan de Zaan, 21 juni 1894 - Zaandijk, 1975

  Tames Woudt, auteur en tekenaar van vier 'Wandelingen door de Zaanstreek' aan het begin van de 20e eeuw. Tames Woudt was machinebankwerker van beroep. Na de Tweede Wereldoorlog publiceerde hij geregeld Wandelingen door Zaanse dorpen in
 • Wurmenpot, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWurmenpot, de

  Houtzaagmolen te Oostzaandam, paltrok, zie: De Eendracht, de
 • Wybrandi, Marieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWybrandi, Marie

  Zaandam, 29 januari 1860 - Amsterdam, 20 oktober 1949 Marie Wybrandi 1860-1949 Maria Ybellina Wybrandi genoot haar opleiding tot pianiste aan de klassieke piano-cursus van Leonard J. van Loenen te Amsterdam, bij Daniël de Lange voor muziektheorie en in zang bij Christina Veltman. Op 17-jarige leeftijd trad zij voor het eerst als soliste op in de oude Parkzaal onder leiding van W. Stumpff te Amsterdam, en verder op concerten te Utrecht, Nijmegen, Leiden, Haarlem en Leeuwarden.
 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/letters/w.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 15:56
 • door jan